Profitul companiei Moldovagaz a scăzut

  • 2 iul. 2019, 12:21
  • 1 193

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat în anul 2018, un profit de 191,5 milioane lei, în scădere de 10 ori față de profitul de 1,93 miliarde lei, înregistrat în anul 2017, arată un raport al Agenției Proprietății Publice. 

Autoritatea nu oferă o explicație a acestei scăderi abrupte, dar ea se datorează în special reducerii cu circa 20% a tarifelor la gaze pentru consumatori operată de ANRE în martie 2018 și care în cazul consumatorilor casnici s-a aplicat de la 1 ianuarie 2018, transmite Mold-street.com. În pofida acestei scăderi dramatice, Moldovagaz a rămas lider la capitolul profit net total obținut de întreprinderi de stat sau companii cu capital majoritar de stat. De altfel este pentru prima dată în istorie cînd Moldovagaz obține trei ani la rîndul profit, inclusiv din activitatea operațională.  

Totuși acest profit de circa 2,4 miliarde lei, nu poate acoperi nici măcar jumătate din pierderile-record din anii 2014-2015, cînd Moldovagaz a raportat un rezultat negativ total de circa 5,45 miliarde lei, cauzat în special de deprecierea abruptă a leului moldovenesc și neajustarea la timp a tarifelor la gaze. Atît Moldovagaz, cît și Ministerul Economiei și Infrastructurii nu au anunțat după adunarea acționarilor companiei dacă din profit se vor achita dividende. Practica anterioară arată că Moldovagaz în cei 20 de ani de existență nu a achitat niciodată dividende. Mai ales în condițiile datoriilor de 13,2 miliarde de lei, pe care le are de achitat Moldovagaz, în special gigantului rus Gazprom. 

De notat că datoriile depășesc cu circa 840 de milioane lei valoarea activelor Moldovagaz. Un alt rezultat din 2018 este scăderea cu peste jumătate de miliard de lei a veniturilor din vînzări ale SA Moldovagaz, pînă la 5,17 miliarde lei, care astfel a fost detronată de pe locul întîi in topul celor mai mari companii din Moldova după cifra de afaceri. Acționarul principal al furnizorului de gaze Moldovagaz este gigantul Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Guvernul Moldovei are 35,33%, 13,44% din acțiuni revin autorităților de la Tiraspol, iar 1,2% aparțin unor persoane fizice.