Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a încetinit

  • 13 sept. 2018, 12:32
  • 387

Procesul de integrare europeană prin care trece Moldova a încetinit în ultima perioadă, comparativ cu 2016 când se observa un progres în acest sens. Declaraţia aparţine ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit. Diplomatul a menţionat, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, că o cauză a încetinirii poate fi faptul că Moldova este în prag de alegeri parlamentare, transmite IPN.

Ambasadorul SUA a menţionat că vectorul european de dezvoltare este singurul care poate fi îmbrăţişat de către Republica Moldova.

James Pettit susţine că în anul 2016 a observat un progres important în direcţia respectivă, în prezent însă constată că acest proces de integrare a încetinit.

„Probabil, un motiv este că ne aflăm în timp de campanie electorală”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, este important ca autorităţile să nu facă o pauză, dar să înţeleagă că pe acest domeniu este nevoie de muncă constantă. 

Ambasadorul consideră că cea mai mare provocare în ceea ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova este corupţia, care există în toate domeniile.

Diplomatul susţine că odată cu creşterea economiei multe probleme vor dispărea. James Pettit a evidenţiat faptul că există mai multe domenii care nu funcţionează bine, printre care sectorul juridic care nu a făcut mari progrese în ultimii ani. Drept o tragedie naţională ambasadorul a numit migraţia populaţiei din Republica Moldova. 

În opinia sa, este nevoie de creştere economică, care va ajuta toate domeniile. În acelaşi timp, diplomatul spune că este important domeniul de guvernare pentru a îmbunătăţi diferite instituţii guvernamentale. În special, domeniul judecătoresc care până acum are destul de multe probleme, consideră ambasadorul.

„Este foarte important să atragem investiţii străine în Republica Moldova şi pentru a atrage investitori este nevoie de un sistem judecătoresc care funcţionează normal, conform standardelor UE şi standardelor internaţionale. Sunt diferite instituţii care trebuie să funcţioneze în mod corect, democratic. Eu cred că până acum există câteva sectoare unde instituţiile nu funcţionează în mod corect şi eu sper că în continuare putem corecta această situaţie”, a mai declarat James Pettit

Ambasadorul a menţionat că SUA acordă, prin programele sale, instruire pentru judecători, avocaţi, funcţionari publici.

„Din când în când avem în Republica Moldova experţi din SUA sau din Europa care pot instrui aceşti funcţionari”, a afirmat diplomatul.