Privatizarea mai multor active ale statului a fost amânată

  • 28 iun. 2019, 10:49
  • 807

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță anularea comunicatelor informative din 14 iunie 2019, privind organizarea în iulie a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Altfel spus APP a anulat organizarea concursurilor de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat şi a licitaţiilor de vânzare a unor active ale statului în valoare de câteva sute de milioane de lei, transmite Știri.mdcu referire la mold-street.com.

Anunţul vine după demisia şefului APP Vladimir Baldovici şi după ce prim-ministra Maia Sandu a solicitat ca Agenţia să identifice modalitățile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute, pentru că ar exista suspiciuni că acestea se vând la preţuri diminuate.

O comisie va verifica privatizările

În plus Parlamentul a aprobat pe 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013 și până în prezent.

Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea și legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chișinău, Air Moldova, Gările și Stațiile Auto.

Menţionăm că Vladimir Baldovici, fostul șef al APP susținea că activele au fost scoase la privatizare de mai mulți ani.

Totodată el menţiona că dezvoltarea Republicii Moldova "este posibilă doar în condițiile valorificării corecte a întregii proprietăți publice, inclusiv a sectorului public în economie".

"Toate țările dezvoltate ale lumii, fără excepție, care au obținut succese în dezvoltarea economică (Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia, „tigrii asiatici” etc.) și-au bazat dezvoltarea pe investiții publice și valorificarea proprietății publice. Abia după construirea unei economii naționale eficiente, aceste țări au trecut la privatizarea dozată și fundamentată a unor întreprinderi publice. 

Firește Moldova nu se înscrie în această categorie, deoarece toate guvernările începînd cu anul 1996 au distrus sistematic proprietatea publică, neavînd nici un fel de viziune și strategie asupra valorificării ei", susţine Baldovici.