Prețurile la RCA și Carte Verde vor fi revizuite începând cu primele luni din 2019

  • 5 dec. 2018, 15:59
  • 402

Prețurile pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (RCA) și Cartea Verde vor fi revizuite. Asta după ce Parlamentul a aprobat modificări la Legea asigurărilor, iar companiile și brokerii de asigurări nu vor mai putea percepe comisioane din vânzarea acestor produse. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că revizuirea politicii tarifare, adică stabilirea noilor prețuri, se va produce începând cu primele trei luni ale anului viitor.

CNPF nu a anunțat deocamdată dacă revizuirea politicii tarifare va duce la scăderea prețul pentru aceste produse de asigurări. În prezent, cota tuturor cheltuielilor asigurătorilor, inclusiv a comisioanelor, în prima de asigurare de bază aferentă RCA este de 40% și Carte Verde  – 22% din prețul total al produsului. În majoritatea cazurilor, valoarea maximă din aceste costuri este direcționată către distribuţie şi vânzare. Prin urmare segmentul asigurărilor obligatorii (per total) generează costuri ce depășesc veniturile respective. 

Săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat mai multe modificări la Legea cu privire la asigurări, care vine cu noi reguli. Referitor la activitatea brokerilor de asigurări (intermediarii), modificările prevăd că aceștia vor trebui să stabilească un comision deasupra la prețul produsului, stabilit de către compania de asigurări. Comisionul va fi achitat de către consumator. Până la modificarea legislației, brokerii nu percepeau comisioane de la consumatori, ci erau plătiți de către compania de asigurări de la care a vândut produsul.

Noile modificări mai prevăd ca agenții de asigurare persoană juridică trebuie să dispună de un capital social de 100.000 lei, iar brokerii de – 400.000 lei, dar și interdicția de a încasa remunerare/comisioane/alte plăți din intermedierea contractelor de asigurare RCA și Carte Verde. 

Reguli noi au fost stabilite și în privința termenelor și taxelor ce urmează să fie achitate pentru eliberarea licențelor de activitate în domeniu. Astfel, taxa de eliberare a licenței pentru activitatea de asigurare (reasigurare) va fi de 20.000 de lei, adică cu 7.000 de lei mai mare decât în prezent. De asemenea, taxa pentru eliberarea copiei autorizate de pe licență, pentru reperfectarea licenței sau a copiei autorizate a acesteia, precum și taxa pentru eliberarea duplicatului va fi în mărime de zece la sută din taxa pentru licență. Banii plătiți nu vor fi rambursați în cazul în care aiguratorul (reasiguratorul) nu își începe activitatea sau încetează să funcționeze. Totodată, autoritățile au stabilit că va fi majorat termenul maxim în care va fi eliberată licenta de activitate. Dacă acum autoritatea de supraveghere decidea timp de o lună dacă va elibera sau nu licența, atunci conform proiectului votat astăzi, acest termen va fi de cel mult trei luni din data primirii declarației privind eliberarea licenței și a tuturor documentelor anexate. În cazul solicitării reperfectării licenței, acest termen este de cel mult 20 de zile lucrătoare.

Aceste modificări au trezit nemulțumirea brokerilor de asigurări care au formulat o scrisoare în adresa șefului statului. Aceștia au solicitat președintelui să nu promulge noile modificări, întrucât brokerii vor rămâne fără loc de muncă.

În 2017, asigurările efective RCA și Cartea Verde realizate prin sistemul de intermediere (brokeri de asigurare) au constituit 31,76%, sau 213,8 mililioane lei. Piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă a reprezentat 50% (673,2 milioane lei) din totalul subscrierilor din asigurări generale realizate de companiile de asigurări. În aceeași perioada, daunele compensate pe polițele RCA și Cartea Verde s-au cifrat la 249,4 milioane lei.