Plata salariului pentru zilele de sărbătoare. Guvernul a modificat Codul muncii

  • 8 mar. 2019, 12:51
  • 1 567

Reglementarea plății salariului mediu pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare pentru salariații care sunt remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi a fost stabilită în alin. (11) al art. 111. În cazul salariaților cu salarii de funcție (salariul de bază) care nu se modifică în luna în care sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, reglementarea a fost inclusă într-un aliniat nou – (5), din art. 135 al Codului muncii. Propunerea a fost formulată într-un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de către Ministerul Finanțelor, care a fost aprobat astăzi de către Executiv, prin asumarea răspunderii.

Potrivit proiectul de hotărâre, a fost modificat art. 111, art. 135 și art. 158 din Codul muncii, în sensul că au fost delimitate și expuse explicit două aspecte. Primul se referă la plata salariului mediu pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare pentru salariații care sunt remunerați în acord sau pe unitate se timp – oră sau zi. Al doilea aspect se referă la nemodificarea salariului de funcție pentru angajații cu salarii fixe, în cazul în care în luna respectivă există zile de sărbătoare nelucrătoare.

Autorii proiectului au invocat că modificarea este necesară în urma interpretărilor apărute la art. 111 alin. (1) din Codul muncii. Până la efectuarea modificărilor, norma prevedea că salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi li se plătește salariul mediu.

Intenția Ministerului Finanțelor a fost de a stabili că angajații pentru care sistemul de salarizare este bazat pe salarii de funcție fixe (salarii de bază), în luna în care sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, salariul de funcție (salariul de bază) nu se modifică. Totuși, modificarea operată a nemulțumit agenții economici care consideră că salariaților care au lefuri de funcție fixe pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare ar urma să le se plătească salariul mediu suplimentar la salariul lor de funcție, ceea ce generează inechitate. 

Anterior, reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat nemulțumiți de modificarea art.111 din Codul muncii, intrat în vigoare la 1 decembrie 2018, prin care a fost stabilită obligația achitării suplimentare persoanelor angajate prin acord cu salariu lunar, a tuturor zilelor de odihnă nelucrătoare prevăzute la acest articol.

În urma interpretărilor survenite, Ministerul Finanțelor a venit cu mai multe explicații în privința aplicării modificărilor efectuate la Codul muncii.