Peste trei mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Fisc de la începutul anului

  • 21 apr. 2019, 12:06
  • 1 078
  • 4

În primele trei luni ale anului curent, colaboratorii fiscali au înregistrat peste trei mii de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă, informează MOLDPRES.

În același timp, în perioada ianuarie - martie 2019 au fost identificați peste 1 500 de proprietari care transmit în chirie bunuri imobile, în privința acestora fiind demarate acțiuni de conformare. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat (SFS), inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 150 persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, la buget  fiind calculate suplimentar plăți de bază în sumă de peste 126 mii lei, penalități de 5 mii lei și amenzi de 27 mii lei.

Potrivit legislației, persoanele fizice care dau în chirie bunuri imobile trebuie să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute. Aceștia sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a SFS (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își onorează obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.