Peste 30 de articole din Codul Muncii vor fi modificate

  • 22 aug. 2019, 9:02
  • 567

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege ce conține propuneri de modificare a Codului muncii care, în mare parte, constituie un compromis dintre partenerii sociali atins în cadrul a 13 ședințe a grupului de lucru compus din reprezentanți ai ministerului, patronatelor, sindicatelor și Inspectoratului de Stat al Muncii.

Proiectul de lege prevede modificarea a peste 30 articole din actualul Cod al Muncii, transmite Mold-street.com.

De exemplu se prevede că toate contractele individuale semnate de către părți, vor fi înregistrate de către angajator, în mod electronic, "în Registrul electronic al angajaților din Republica Moldova, ținut și gestionat în modul stabilit de Guvern".

În contextul excluderii carnetelor de muncă, acest Registru vine să asigure evidența salariaților și angajaților, extragerea diverselor rapoarte analitice și sintetice de către autoritățile publice, generarare extraselor din registru despre locurile de muncă de către salariat. Totodată în cadrul acestuia vor fi efectuate înscrierile referitoare la angajare, transfer, suspendare, încetarea contractului de muncă.

Potrivit  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale e vorba şi de următoarele prevederi:

-concretizarea și îmbunătățirea conținutului normativ al unor norme juridice;
-asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă;
-acordarea dreptului de a recompensa orele de muncă suplimentară cu ore libere;
-asigurarea aplicării corecte și uniforme a prevederilor Codului muncii;
-scutirea angajaților de obligativitatea de a prezenta, la momentul angajării, a unor documente improprii pentru angajator;
-asigurarea respectării drepturilor și intereselor salariaților pe domeniul securității și sănătății în muncă;
-realizarea dreptului angajatorului să transfere temporar salariatul, cu acordul scris al acestuia, la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază;
-aducerea în concordanță a unor prevederi din Codul muncii cu prevederile Codului educației;
-asigurarea dreptului conducătorului unității de a transfera unele zile de repaus (de lucru) în alte zile;
-acordarea dreptului salariatului care intenționează să adopte un copil să solicite concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 zile.