Patronatele trag alarma. Cer guvernării să se consulte cu mediul de afaceri

  • 9 aug. 2019, 17:03
  • 526

Confederația Națională a Patronatului (CNPM) cere guvernării să se consulte cu mediul de afaceri atunci când intenționează să modifice legea. Îngrijorarea vine după ce autoritățile au decis modificarea politicilor fiscale fără a discuta cu cei vizați.

„Consultarea trebuie să se realizeze cu mediul de afaceri, dar și cu societatea civilă. Toate proiectele, aspectele care, de-a lungul timpului, au fost promovate fără a fi consultate, de fapt, au adus nu beneficii, dar mai degrabă pierderi. De exemplu, schimbarea structurii Guvernului”, a declarat directorul executiv al CNPM, Vladislav Caminschi.

Cât despre modificările fiscale propuse: „Și anterior miniștrii ieșeau și spuneau că se planifică schimbări în legislația fiscală. Problema gravă e că acest lucru s-a făcut fără consultări. Iar consultările care au loc azi sunt sterile, în contextul în care nu se mai poate schimba nimic. Nu este dorința de a schimba ceea ce s-a negociat cu FMI. Este normal ca, înainte de negocierile cu partenerii de dezvoltare, să fim consultați și noi, poate o să indicăm direcțiile cele mai bune de a fi abordate”, a adăugat Vladislav Caminschi.

Președintele CNPM, Leonid Cerescu, a spus că nemulțumirile Patronatelor au fost comunicate prim-ministrei Maia Sandu în cadrul unei întrevederi. „Am solicitat factorului de decizie să revină la respectarea cadrului legal privind organizarea comisiei naționale pentru organizarea consultărilor. Cu alte cuvinte, elaborarea oricărui act normativ, cu orice impact în activitatea economică, trebuie consultată cu cei care vin să implementeze aceste modificări. Am abordat la întâlnirea de la Guvern aceste probleme. Ni s-a promis să se analizeze care ar fi forma și că se va purcede la aceste consultări fără îndoială”, a declarat Leonid Cerescu.

AGORA amintește că Guvernul a decis să modifice, de la 1 ianuarie 2020, sistemul de impozitare în favoarea persoanelor cu venituri modeste: Moldovenii cu venituri de peste 30 mii de lei și mai mari nu vor mai beneficia de scutirea personală anuală, dar cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice rămâne neschimbată.

Taxele pentru poluarea mediului vor crește, în special taxa pentru plastic se va majora cu 50%, iar tichetele de masă vor fi anulate. Vor fi anulate facilitățile fiscale care nu au scopul de echitate socială, cum ar fi înlesnirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele publice-private, dar și eliminarea cotei de 10% la TVA pentru hotele, restaurante și cafenele.

Modificările au fost criticate atât de sectorul HoReCa, de Confederația Națională a Sindicatelor, dar și de opoziție.

Republica Moldova va primi tranșa de 46 de milioane de euro de la Fondul Monetar Internațional. Premierul Maia Sandu a anunțat că, în schimbul finanțării, Guvernul s-a angajat în fața FMI să lărgească baza fiscală, prin majorarea impozitelor pentru cei cu venituri mari.