Noi reguli privind calcularea și achitarea ajutorului de şomaj

  • 22 mar. 2019, 16:25
  • 963

Începând din acest an, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) este instituția care calculează cuantumul şi plăteşte ajutorul de şomaj. Noile reguli au intrat în vigoare din 10 februarie, iar beneficiarii deja pot primi banii în luna martie.

Potrivit legislației, subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă stabileşte dreptul la ajutor de şomaj, iar începând cu 10 februarie, casele teritoriale de asigurări sociale stabilesc cuantumul ajutorului de şomaj în baza datelor transmise în regim online de către subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă.

Potrivit CNAS, cuantumul ajutorului de şomaj se calculează reieşind din venitul asigurat al şomerului, realizat la toate unităţile în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer, venit din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

Venitul asigurat se confirmă în baza informaţiei din contul personal de asigurări sociale al şomerului. Astfel, pentru calcularea cuantumului ajutorului de şomaj nu este necesară prezentarea unor acte de către şomer.

Cuantumul ajutorului de şomaj se stabileşte în funcţie de circumstanţele în care şomerul a încetat activitatea de muncă:

  • în cazul încetării activităţii de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activităţii angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal sau în cazul decesului, declarării decedat sau dispărut fără veste, prin hotărârea instanţei de judecată, a angajatorului persoană fizică  –  50% din venitul mediu lunar asigurat al şomerului realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer;
  • în cazul încetării activităţii de muncă în alte circumstanţe decât cele indicate  -  40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer.

Cuantumul lunar al ajutorului de şomaj nu poate depăşi cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Ajutorul de şomaj se plăteşte pe o perioadă de la 5 la 9 luni, în funcţie de stagiul de cotizare realizat de către şomer: 

  • 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puţin 12 luni şi până la 10 ani;
  • 7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani;
  • 9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.