Moldtelecom nu va plăti dividende la stat pentru anul 2017. Cum vor fi utilizați banii

  • 27 dec. 2018, 11:23
  • 309

SA Moldtelecom a fost scutită de plata dividendelor aferente anului de gestiune 2017. O decizie în acest sens a fost luată, ieri, de către Guvern.

Potrivit notei informative a proiectului, decizia a fost luată pentru a majora investițiile în dezvoltarea serviciilor prestate de companie și a activității durabile a societății. În perioada anilor 2015-2017, cifra de afaceri pe piața de telefonie fixă a fost diminuată. Aceasta a fost determinată de scăderea vânzărilor cu circa 11 la sută. 

Autoritățile mai spun că una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea pe acțiuni mai mulți ani la rând este aplicarea tarifelor pentru telefonie fixă sub nivelul costurilor real, iar aceasta generează cheltuieli neacoperite. Veniturile asigură doar 52,7 la sută din costurile suportate pentru furnizarea acestor servicii. 

Menționăm că, la începutul anului Consiliul Concurenței a autorizat acordarea SA Moldtelecom a ajutorului de stat prin scutirea de plata dividendelor aferente anului de gestiune 2017, pentru a efectua investiții în dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice în bandă largă la puncte fixe. 

Potrivit Raportului financiar de reconciliere pentru declarația pe profit pentru anul 2017, pentru prestarea servicilor de vânzare cu amănuntul a serviciilor de rețea fixă, compania a înregistrat costuri mai mari de 1,58 miliarde de lei, în timp ce veniturile au fost doar puțin mai mult de 1,22 miliarde de lei. 

Moldtelecom a fost fondată în anul 1993, iar fondator și unicul acționar al societății este statul.