Modificare a peste 30 de articole din Codul muncii

  • 12 sept. 2019, 14:36
  • 610

Un proiect de modificare a mai multor articole din Co­dul muncii a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru tripartit înființat sub egida Ministerului Sănătății, Mun­cii și Protecției Sociale. Docu­mentul este supus, în prezent, consultărilor publice.

Proiectul de lege în cauză pre­vede modificarea a peste 30 de articole ale codului, ce se referă la:

- concretizarea și îmbunătățirea conținutului normativ al unor norme juridice;

- instituirea Registrului elec­tronic al angajaților, în contextul excluderii carnetelor de muncă;

- asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă;

- acordarea dreptului de a re­compensa orele de muncă supli­mentară cu ore libere;

- asigurarea aplicării corecte și uniforme a prevederilor Codului muncii;

- scutirea angajaților de obli­gativitatea de a prezenta, la momentul angajării, a unor do­cumente improprii pentru anga­jator;

- asigurarea respectării drep­turilor și a intereselor salariaților în materie de securitate și sănăta­te în muncă;

- realizarea dreptului anga­jatorului de a transfera tempo­rar salariatul, cu acordul scris al acestuia, la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea lo­cului de muncă de bază;

- aducerea în concordanță a unor prevederi din Codul muncii cu prevederile Codului educației;

- asigurarea dreptului condu­cătorului unității de a transfera unele zile de repaus (de lucru) în alte zile;

- acordarea dreptului salaria­tului care intenționează să adop­te un copil de a solicita concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 de zile.

Din grupul de lucru sus-men­ţionat fac parte reprezentanți ai ministerului de resort, ai Confederației Naționale a Sindicate­lor din Moldova, ai Confederației Naționale a Patronatului și ai In­spectoratului de Stat al Muncii.

Potrivit autorilor, proiectul de lege conține propuneri de mo­dificare a Codului muncii care, în mare parte, constituie obiec­tul unui compromis realizat deja între partenerii sociali în cadrul a 13 ședințe ale grupului de lucru în cauză.

În afară de acestea, documen­tul include şi prevederi asupra cărora partenerii sociali nu au ajuns încă la un consens, a pre­cizat pentru „Vocea poporului” Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM. Ele se referă, între alte­le, la flexibilitatea raporturilor de muncă şi la schimbarea modului de acordare a garanţiilor pentru munca peste orele de program. În prezent, pentru aceasta din urmă este oferită doar remunerare, iar pentru viitor se propune ca ea să fie compensată cu timp supli­mentar de odihnă, lucru cu care sindicatele nu sunt de acord.

Reprezentanţii CNSM urmează să elaboreze şi să prezinte un aviz motivat la acest proiect, în care să-şi prezinte argumentele pri­vind aspectele asupra cărora încă nu s-a ajuns la un consens.

Conform legislaţiei în vigoare, proiectul de lege respectiv va pu­tea fi promovat doar atunci când părţile vor ajunge la consens pe marginea tuturor normelor pro­puse de modificare sau comple­tare a Codului muncii.