Misterioasa bătrână centenară cu 10.000 de lei pensie în Moldova

  • 8 mai 2018, 14:33
  • 6 837
  • 16

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) deservește cea mai în vârstă locuitoare a Europei sau chiar din lume, o pensionară cu vârsta de 118 ani din Republica Moldova. În luna ianuarie, bătrâna și-a primit pensia în valoare de 9.931 de lei.

Însăși existența unui om născut în anul 1990 este o senzație în lume. Clienta CNAS a trebuit să trăiască în timpul conducerii lui Nicolai al II-lea, Lenin, Stalin, Hrușciov, Brejnev, Gorbaciov, să supraviețuiască Măcelului de la Chișinău din 1903, Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, Revoluției din 1917 și Unirii Basarabiei cu România.

Potrivit  Ministerului Afacerilor Interne,însă, a comunicat că despre un astfel de veteran aude pentru prima dată, cu toate că, până în 2017, evidența pensionarilor organelor de aplicare a legii era ținută de aceste structuri. Doar anul trecut a fost instituită o evidență unică a tuturor categoriilor de pensionari la CNAS. Cine totuși a calculat pensia bătrânei, se întreabă publicația „Moldavskie vedomosti”.

Niciodată nu au auzit de bunica polițistă nici foștii angajați ai MAI care au activat în timpul anilor de guvernare comunistă, când evidența veteranilor era ținută cu foarte mare atenție. Potrivit lor, mărimea pensiei este comparabilă cu una de general, dar nicio femeie-general al Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu este și nici nu a fost.

Cel mai bătrân veteran al Afacerilor Interne aflat la evidența Ministerului de Interne, are 98 de ani. 

„Am intervievat vreo 10 veterani ai sistemului care au lucrat chiar și în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), dar de veterani centenari ai poliției ei nu-și amintesc. Nu o cunoaște pe bătrâna misterioasă nici personalul Spitalului Clinic al Ministerului de Interne: „niciodată nu am  deservit-o, și nici numele ei nu figurează în dosarele medicale” scrie Dumitru Barbalat, autorul articolului.

Nici statisticile nu știu despre „bătrâna-general”. Potrivit Biroului Național de Statistică, în Moldova, în 2007, trăiau 120 de persoane de peste o sută de ani, în 2008 – 134, dar în 2009-2017 – niciuna. 

„Oare nu este ciudat faptul că în anul 2009 au murit brusc toți cei 134 de longevivi”? se întreabă Dumitru Barbalat 

Nu există urme despre cetățeanca în vârstă de 118 ani nici în baza de date a Întreprinderii de Stat „Registru”.

Dar putem oare să credem că, după mulți ani de reforme, CNAS nu are informații clare despre clienții săi? Și cel mai important, cine totuși primește pensia de aproape 10 mii de lei?

O inspecție majoră a fondului de pensii pentru primirea pensiilor pentru „ghioceii" a fost efectuată ultima dată în timpul conducerii  președintelui Vladimir Voronin după instrucțiunile sale personale.Necesitatea de a restabili ordinea în registrele de pensii a fost discutată la sesiunile Camerei de Contabilitate sub conducerea lui Serafim Urechean. Despre faptul că nu a existat ordine și nici nu există, CNAS, informează despre existența pensionarului în vârstă de 118 de ani, care, pentru ultima dată, și-a primit pensia imensă în ianuarie.

Redacția publicației „Moldavskie vedomosti”, susține că deține un document oficial de la CNAS, care confirmă existența pensionarei în vârstă de 118 ani.