Ministerul Muncii a elaborat un nou concept de salarizare pentru sectorul bugetar

  • 8 iun. 2017, 11:02
  • 4 707
  • 5

Remunerare în funcţie de performanţă. Sectorul bugetar ar putea deveni mai atractiv, datorită unui nou concept de salarizare, elaborat de Ministerul Muncii.

Documentul prevede ca leafa bugetarilor să fie formată din mai multe componente, stabilite transparent şi echitabil. Astfel, autorii proiectului îşi propun sporirea echității sistemului de salarizare, dar şi asigurarea unui trai decent pentru bugetari. 

Conceptul prevede ca lefurile bugetarilor să fie formate din salariu de funcție, sporul pentru performanța individuală, anumite plăți specifice postului, dar şi adaosuri de stimulare și de compensare, sub formă de premii unice.

Salariul de funcţie poate varia între 70 şi 80 la sută.

Partea variabilă va fi corelată cu performanța angajatului şi va avea o pondere de maxim 30 de procente.

Sistemul va cuprinde în jur de 30 de grade de salarizare, cu 6-8 trepte pentru fiecare. Iar diferența între gradele de salarizare poate varia, în medie, de la 4 la 6 la sută.

Se propune ca aceste schimbări să fie implementate în următorii 5-7 ani. Totodată, autorii îşi doresc ca retribuţia medie din sectorul bugetar să nu fie mai mică de 75% din salariul mediu pe economie, care în acest an este de 5.050 de lei.

Potrivit documentului, sistemul actual de salarizare din sectorul bugetar este unul inechitabil şi lipsit de transparenţă. Cel mai mic salariu în acest sector constituie 1.200 de lei,   cu 33 la sută mai puţin decât minimul de existență.

Totodată, mai mult de jumătate dintre bugetari au lefuri de până la 2.400 de lei.

Salariul mediu în sectorul bugetar constituie aproape 4.780 lei, cu aproape şapte la sută mai puţin decât salariul mediu pe economie. În sectorul bugetar muncesc aproape 185 de mii de angajați.