Ministerul Finanțelor a rectificat bugetul pentru 2019. Unde merg cei mai mulți bani

  • 31 iul. 2019, 16:28
  • 601

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2019, care va fi examinat miercuri, 31 iulie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Documentul prevede că veniturile bugetului public vor constitui peste 63 de miliarde de lei, cu 0,2% în creștere față de anul 2018, iar cheltuielile sunt de peste 69 de miliarde de lei, cu aproximativ 287 de milioane de lei mai mult comparativ cu bugetul aprobat. Deficitul bugetar a fost estimat la aproape șase miliarde de lei sau 2,9% din PIB.

Majoritatea veniturilor sunt acumulate din impozite și taxe, care alcătuiesc 63,9% sau peste 40 miliarde de lei. Contribuțiile și primele de aigurări obligatorii formează 29% din totalul veniturilor sau 18 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mult. Alte venituri valorează aproape trei miliarde de lei, cu o reducere de 882 de milioane de lei față de bugetul aprobat. Potrivit proiectului de lege, aproape două miliarde de lei o constituie granturile sau 2,9% din totalul veniturilor la bugetul public național. Ministerul Finanțelor anunță că granturile pentru suport bugetar vor crește cu 140 de milioane de lei. 

În primul trimesctru al anului 2019, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 4,4% și a însumat circa 41 miliarde de lei. Cea mai mare influență asupra creșterii economice a avut valoarea adăugată brută creată în activitatea de comerț cu ridicata, amănuntul, transport, hotele și restaurante, asigurând 28% din PIB, urmată de construcțiile cu 21%, industria - 12%, tehnologiile informaționale și comunicații - 11,6% și tranzacțiile imobiliare - 10%.

Principalele cheltuieli prevăzute în bugetul de stat

Cea mai mare majorare se va înregistra la capitolul cheltuieli de personal, cu un miliard de lei mai mult față de bugetul aprobat. În document scrie că această majorare se datorează necesității de acoperire a cheltuielilor de personal la nivel local din contul transferurilor de la bugetul de stat ca urmare a implementării Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că „rectificarea bugetară e necesară pentru acoperirea unui supra-cost pentru personal, de peste un miliard de lei, generat de reforma salarială operată în grabă la finele anului 2018 de guvernul Filip. În cadrul rectificării, care a fost convenită cu FMI, peste un miliard de lei vor fi redirecționați de la bugetul de stat către bugetele locale pentru a acoperi cheltuielile salariale”.

Transferurile către bugetul asigurărilor sociale de stat se reduc cu 722 de milioane de lei, iar transferurile către bugetele locale se majorează cu 429 milioane de lei, dintre care 359 de milioane de lei sunt destinate pentru salarizarea persoanelor din sectorul educației.

Ministerul Finanțelor precizează că pentru cheltuielile capitale, în bugetul de stat, se vor direcționa puțin peste cinci milioane de lei, cu 20,4% mai puțin decât suma aprobată inițial în buget. Asta deoarece vor să extindă câteva proiecte investiționale, cum sunt reabilitarea drumurilor, construcția Penitenciarului din Chișinău, reabilitarea posturilor vamale, reforma educației și construcția sediilor judecătoriilor.

AGORA amintește că Ministerul Finanțelor a identificat câteva măsuri fiscale prin care intenționează să acumuleze la bugetul de stat aproximativ un miliard de lei, în anul 2020. Inițiativele fiscale prevăd majorarea taxei pentru poluarea mediului, revenirea la cota de 20% la TVA pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele), mărirea accizelor la tutun, impozitarea tichetelor de masă și eliminarea scutirii pentru moldovenii care au venituri de peste 30 mii de lei lunar. 

Republica Moldova va primit tranșa de 46 de milioane de euro de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Premierul Maia Sandu a anunțat recent pentru Radio Europa Liberă că în schimbul finanțării, Guvernul s-a angajat în fața FMI să lărgeasca baza fiscală, prin măsuri fiscale, majorări de taxe și impozite.

Un grant de peste 14 milioane de euro, acordat de Comisia Europeană, a ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor. Instituția anunță că banii sunt transferați ca suport bugetar pentru programul de suport al instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în Republica Moldova, programul de suport al implementării reformei învățămîntului vocațional/tehnic din Republica Moldova și Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.