Majorarea salariului minim în sectorul real: Cine va avea de câștigat și cine va avea de pierdut

  • 4 mai 2017, 17:29
  • 837

Mărimea minimă a salariului în sectorul real a fost majorat  cu 13%, de la 2100 de lei la 2380 de lei. Decizia a fost luată miercuri de către cabinetul de miniștri. Potrivit directorul Institutului Economiei de Piaţă din Moldova, Roman Chircă, majorarea salariului va avea o serie de efecte, pe mai multe paliere.

EFECTE PE TERMEN SCURT ȘI MEDIU

Potrivit expertului, pe termen scurt și mediu, toți au de câștigat.

Majorarea salarială minimă de la 2100 la 2380 de lei va duce la creșterea consumului de produse largi, ceea ce va duce, indirect, la creșterea economică.

„De regulă, în SUA de exemplu, prin aceste măsuri se încearcă intensificarea economiei prin sporirea consumului. Nu este o majorare esențială, dar este o tendință benefică  de majorare. Respectiv, va avea un impact și asupra comportamentului consumatorului, în sensul perceperii bunăstării sale materiale, chiar dacă veniturile sunt joase.

Însă, toți au de câștigat. Va crește salariul, va crește cererea agregată, este impulsionată economia.

Impulsionarea economiei înseamnă, pe de o parte, intesificarea consumului și aspirațiilor populației, pe de altă parte, cetățenii cu un venit mai mare se vor afla într-un climat psihologic favorabil, care duce la solicitarea de credite de consum. Pe de altă parte, micșorându-se ponderea consumului alimentar din structura veniturilor, apar și economii care, de regulă, sunt canalizate sub formă de depozite bancare.

Astfel de tehnici sunt utilizate în statele aflate în depresie economică. Majorările mici dar frecvente duc la schimbarea percepției cetățenilor, dinamizează o bună parte a societății, încurajându-i să fie mai activi, cu o productivitate mai înaltă. Au și un efect psihologic aceste măsuri” explică Chircă.

EFECTE PE TERMEN LUNG

„Dacă s-ar fi produs o creștere de câteva ori, această măsură ar fi avut efecte inflaționiste. Majorarea cu 280 de lei este una potrivită pentru a nu declanșa efecte inflaționiste, dar  pentru a determina o ușoară bunăstare a cetățenilor.

Pe termen lung dacă mizezi pe un astfel de instrument, riști să lansezi spirala inflaționistă. Crește masa monetară,  ulterior și prețurile, iar creșterea prețurilor duce la diminuarea efectului de majorare a salariului”, mai spune expertul.

EFECTE ASUPRA PERSOANELOR FIZICE

Potrivit Codului Fiscal al Republicii Moldova, cotele de impozit pe venit constituie pentru persoanele fizice 7% din venitul impozabil ce nu depășește 31.140 de lei anual, și 18% din venitul anual impozabil mai mare de 31.140 de lei.

Respectiv, Roman Chircă susține că persoanele care aveau venituri mai mici decât cota de 8% , nu vor fi afectate negativ de această schimbare.

„Pentru persoanele care, prin majorarea salariului sunt transferați într-o altă categorie de venituri, cea cu o cotă de impozitare mai mare de 18%, schimbarea va duce la diminuarea veniturilor”, spune Roman Chircă.

La efectuarea unui calcul matematic, dintr-un salariu de 2100 de lei, dacă ar fi să scădem impozitul social (6 %), cel medical (4,5%) și cel pe venit (7% din venitul impozabil), luând în calcul și scutirea personală, un angajat primește 1809,88 lei.

Din salariul majorat de 2380 de lei, angajatul va primi un salariu brut de 2042,94 de lei. Respectiv, din majorarea cu 280 de lei a salariului minim în sectorul real, angajatul va primi un venit suplimentar de 233 de lei.

EFECTE ASUPRA PERSOANELOR JURIDICE/ANGAJATORILOR

Dacă până acum angajatorii din sectorul real erau obligați prin lege să ofere un salariu de minim 2100 de lei, acum aceștia sunt obligați să îl ridice la 2380 de lei.

Această majorare implică și cheltuieli mai mari pentru companiile care au oferit până acum acest minim salariu.

Spre exemplu, orice angajator achită impozitul medical (4,5%) și fondul de salarizare (23%).  Majorarea cu 280 de lei a salariului minim va aduce persoanei juridice cheltuieli suplimentare de 77 lei/lună pentru fiecare persoană angajată.

Totuși, potrivit expertului Roman Chircă, măsura are și o latură bună:

„Noi nu avem un calcul exact al fenomenului salariului în plic, însă conform estimărilor mele, circa 80% din salariați din sectorul privat sunt plătiți la plic. Ce se va întâmpla în acest caz? În marea majoritate din angajatori vor trece această majorare din zona neoficială  în cea oficială. Nu cred că pentru sectorul privat această majorare constituie un impediment. Vor da mai mult oficial și mai puțin în plic. Din această perspectivă, majorarea salariului minim în sectorul real va avea un efect benefic de  combatere a salariului în plic”.