Legea privind sistemul unitar de salarizare, implementată doar în unele localităţi

  • 6 mar. 2019, 15:20
  • 598

În raionul Sângerei, angajaţii din cultură au primit lefuri mai mari, conform noii Legi privind sistemul unitar de sa­larizare în sectorul bugetar, doar în localităţile în care pri­măriile au avut bani pentru aceasta, susţine Tamara Deliu, specialist în secţia cultură a raionului, preşedinta Consiliu­lui Ramural Sângerei al Fede­raţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.

Potrivit sursei citate, au început să primească salarii mai mari, de circa 6000 de lei, şefii bibliotecilor din satele Bălăşeşti, Bilicenii Noi, Rădoaia, Prepeliţa, Chişcăreni. Anterior, ei aveau salarii de până la 2200 de lei. În total, în raio­nul Sângerei sunt 26 de primării, 47 de biblioteci şi 46 de case de cultură.

„Bibliotecarii şi şefii bibliote­cilor sunt salarizaţi din bugetele locale, şefii bibliotecilor având lefuri mai mari, dar şi responsabi­lităţi pe potrivă. Deoarece în bu­getele locale nu ajung bani pen­tru a mări retribuţiile angajaţilor din cultură, conform noii Legi nr. 270, şefii bibliotecilor sunt clasaţi drept bibliotecari, astfel că au salarii mai mici, de circa 3000 de lei. Am adresat o scrisoare către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, de unde am primit răs­puns că legea trebuie executată, dar nu discutată. Totuşi, la ora ac­tuală problema nu s-a soluţionat în toate localităţile raionului Sân­gerei”, a precizat Tamara Deliu.

Problema salarizării angajaţi­lor din cultură a fost abordată la un seminar organizat la Sângerei de secţia cultură a raionului şi Fe­deraţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură. În cadrul instruirii, responsabili de la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor au oferit detalii privind sporul la salariu pentru activitate în condiţii no­cive. Totodată, s-a vorbit despre atestarea locurilor de muncă şi despre necesitatea organizării examenului medical al salariaţilor înainte de încheierea contractelor individuale de muncă.