Investiții mai mari în zonele economice libere ale Moldovei

  • 15 aug. 2017, 11:32
  • 700

Investiţiile în cele şapte zone economice libere din Moldova au crescut, timp de un an, cu 26 la sută şi au ajuns la cifra de 305 milioane de dolari. Datele Ministerului Economiei arată că cei mai mulţi bani, aproximativ 60 la sută din totalul investiţiilor, au fost alocaţi de companiile rezidente din Bălţi şi Ungheni.

Potrivit datelor oficiale, din iulie 2016 şi până în prezent, investiţiile în zonele economice libere au crescut cu aproximativ 64 de milioane de dolari. Cei mai mulţi bani, peste 36 la sută, au fost atraşi de cei 46 de rezidenţii din Bălţi. În top trei s-au mai clasat zonele antreprenoriale "Ungheni-Business" şi "Expo-Business Chişinău".

În perioada ianuarie-iunie a acestui an, vânzările producției fabricate în zonele economice libere au însumat peste 2,3 miliarde de lei, cu 19 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2016. Mai mult de 84 la sută din mărfuri au ajuns pe piețele externe.

Totodată, a crescut cu un procent şi jumătate numărul angajaţilor companiilor rezidente. Cei mai mulţi muncitori, peste 3700, activează Zona economică liberă "Bălţi", urmată de cele din Ungheni şi Chişinău. Salariul mediu al unui angajat a fost de 6500 de lei, cu o mie mai mult decât în anul 2016.