In 2018, in Moldova s-au facut tranzactii de milioane de euro

  • 4 ian. 2019, 14:20
  • 873
  • 1

In 2018, in Moldova s-au facut tranzactii de milioane de euro, intr-o economie locala lenta si vulnerabila. Piata de achizitii din tara a inregistrat o crestere de peste o suta de milioane de euro anul trecut, lucru care nu s-a mai intamplat din 2007, constata portalul Mold-street. Cea mai rasunatoare vanzare a fost cea a companiei aeriene de stat, AirMoldova, care a iscat polemici intre autoritati si experti.

Doi moldoveni, care detin impreuna 51 de procente dintr-o societate creata cu Blue Air, au devenit noii proprietari ai Air Moldova. Acestia au cumparat compania aeriana cu 50 de milioane de lei si si-au asumat datorii de peste 1,2 miliarde de lei. Cei de la Ziarul de Garda cred ca Ilan Sor, controversatul om de afaceri, condamnat in dosarul BEM, ar putea avea legaturi cu privatizarea Air Moldova.

 Intr-o investigatie se arata ca inainte de a fi vanduta, compania a angajat persoane apropiate lui Sor, iar acesta ar avea afaceri cu cei doi moldoveni, deveniti proprietari. In jurul subiectului au planat mai multe intrebari. Specialistii de la ONG-ul Expert-Grup sustineau ca licitatia in baza careia a fost selectat castigatorul nu a fost promovata destul si ca a durat prea putin.

Tot ei se intreabau cine a stabilit pretul de 50 de milioane de lei, asa ca au cerut Centrului National Anticoruptie sa investigheze modul in care s-au acumulat datoriile si alte aspecte ale tranzactiei. CNA nu a venit cu un raspuns nici pana acum.

Vladimir BALDOVICI, DIRECTORUL AGENTIEI PROPRIETATII PUBLICE: “50 de milioane de lei este o suma buna pe care o incaseaza statul? - Daca ar fi fost un concurs si ar fi participat 2-3 poate aceasta suma s-ar fi modificat. Este suma care a fost propusa. Atat.”

Facand o retrospectiva, ne amintim si de vanzarea unui pachet de actiuni de la Victoriabank. Banca Transilvania le-a cumparat, platind circa 37 de milioane de euro, pentru pachetul de circa 39 la suta detinut de afaceristul rus Serghey Lobanov. 27 la suta din actiuni sunt cota Bancii Europene pentru Reconstructii si Dezvoltare. Astfel, Banca Trasilvania si BERD au devenit actionarii majoritari la Victoriabank, avand o cota de peste 66 la suta. Intrarea pe piata de la noi a unei banci romane ar putea dezmorti oferta creditarii, spuneau atunci expertii.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: Venirea Bancii Transilvania ofera un plus de imagine atat RM, cat si sistemului bancar si putin usureaza sarcina Bancii Nationale.”

La capitolul banci, in octombrie aflam ca 41 la suta din actiunile Moldova Agroindbank au fost cumparate de catre un consortiu international de investitori din care face parte si BERD. Valoarea tranzactiei depaseste 450 de milioane de lei, iar autoritatile se lauda ca asta va aduce doar beneficii sistemului bancar. Potrivit moldstreet, noii investitori au cumparat, de fapt, o parte din pachetul de actiuni care apartinea omului de afaceri Veaceslav Platon.

 Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Sa nu uitam ca o parte semnificativa si chiar intregul pret de vanzare cumparare va fi restituit statului inclusiv ca restituire a fraudei bancare. Deci acest pret de vanzare-cumparare va veni in bugetul statului si astfel vom avea in acest an o prima mare recuperarea a activelor bancare."

 Aproape de sfarsitul lui 2018, Transgaz din Romania trece Prutul si devine actionar majoritar la compania Vestmoldtransgaz, care opereaza conducta Iasi-Ungheni in Republica Moldova. Firma achita 180 de milioane de lei si se angajeaza sa investeasca pana la 93 de milioane de euro in urmatorii ani.

 Mold-street vorbeste si de alte achizitii consistente in 2018, cum ar fi schimbarea actionariatului majoritar de la Orange Moldova sau listarea la Bursa de Valori de la Bucuresti a Grupului Purcari Wineries, care detine cramele Purcari si Bostavan, dar si producatorul de brandy Bardar. 2019 insa ne-ar putea aduce tranzactii si mai spectaculoase, spun economistii de la Mold-Street. 

 Ion PREASCA, JURNALIST ECONOMIC, MOLD-STREET: “De astazi, doritorii pot sa depuna solicitari la Bursa de Valori a Moldovei pentru a cumpara actiunile Moldindconbank, a doua ca marime banca din tara. E vorba de un pachet care candva a apartinut lui Veaceslav Platon./Pe urma, chiar la sfarsitul anului trecut s-a anuntat ca o companie de constructii vrea sa cumpere una dintre cele mai mari companii petroliere – Tirex-Petrol.

 In plus, Guvernul ar putea sa vanda mai multe active, precum Moldtelecom, Red Nord sau Tutun-CTC.