Contractul-tip de acordare a asistenței medicale va fi modificat. Ce propune CNAM

  • 2 oct. 2017, 11:53
  • 954

Relațiile dintre Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) cu prestatorii vor fi reglementate în baza Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și a prevederilor Contractului-tip, care este încheiat cu prestatorii. Asta după ce funcția de control a CNAM a fost exclusă și instituția nu poate trage la răspundere contravențională, în cazul în care prestatorii nu execută prevederile contractuale.

CNAM propune modificarea Contractului-tip, prin completarea cu prevederi clare care stabilesc în ce condiții se finanțează acordarea asistenței medicale urgente persoanelor neasigurate. Pentru această categorie, asistența medicală urgentă se va acorda în condițiile art. 5 alin. (4) al Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Mai exact, în cazul persoanelor neasigurate, cheltuielile pentru asistența medicală urgentă, se acoperă din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, conform listei stabilite de Ministerul Sănătăţii.

O altă modificare ține de reglementarea generală a procesului de facturare pentru toate tipurile de servicii medicale contractate de CNAM, care la rândul lor au termene de facturare diferiți. La fel, în condițiile în care CNAM a fost lipsită de dreptul de control, instituția va evalua și monitoriza executarea contractului încheiat cu instituția medico-sanitară.

Actualele contracte nu au fost modificate încă din 2013, iar monitorizarea procesului de executare a contractelor încheiate cu CNAM, precum și a practicii utilizării mijloacelor financiare din fondurile asigurăriii obligatorii de asistență medicală de către instituțiile medico-sanitare, a condiționat necesitatea modificării Contractului-tip.

Proiectul este elaborat pentru a eficientiza activitatea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală, prin crearea unui cadru normativ ce ar stabuili un spectru mai larg de transparență în procesul de executare a contractelor de acordare a asistenței medicale.