Codul muncii ar putea fi modificat! Sunt vizați angajații care au copii cu dizabilități

  • 20 iul. 2017, 9:28
  • 863

Părinții care au copii de dizabilități sau copii bolnavi vor avea posibilități mai largi de a le asigura îngrijirea adecvată dar și de a se reintegra în activitatea de muncă mai ușor.

În acest sens, Guvernul a adat un aviz pozitiv unei inițiative legislative a deputatei Valentina Stratan.

Inițiativa deputatei prevede:

  1. majorarea de la 1 an la 2 ani a perioadei de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului în cazul îngrijirii unui membru bolnav al familiei (art. 78 alin. (1) lit. b) din Codul muncii);
  2. transferul temeiului de suspendare a contractului individual de muncă prevăzut la art. 77 lit. e) (iîngrijirea copilului cu dizabilităţi) la art. 78 alin. (1) lit. b1), cu stabilirea perioadei maxime de suspendare - 2 ani.

Proiectul are drept scop principal soluţionarea parţială a problemelor invocate de părinţii (în special mamele) copiilor bolnavi şi celor cu dizabilităţi.

„După intrarea în vigoare a modificărilor propuse, salariatul care are un copil bolnav sau un copil cu dizabilităţi va putea solicita angajatorului suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de pînă la 2 ani, iar angajatorul va fi obligat să accepte. Totodată, va spori nivelul de protecţie socială a persoanelor care îngrijesc de alţi membri bolnavi ai familiei - părinţi, fraţi, surori etc. Acestea îşi vor putea păstra locul de muncă pe o perioadă mai îndelungată, în cazul în care specificul sau evoluţia bolii de care suferă omul apropiat va solicita prezenţa lor lîngă bolnav”, se argumentează proiectul respectiv.