CNA scoate limita de vârstă la angajare. Persoanele de peste 40 de ani vor putea activa în instituție

  • 3 oct. 2017, 11:09
  • 849

Persoanele, cu vârsta de peste 40 de ani, care dețin grade speciale, vor putea fi angajate la Centrul Național Anticorupție (CNA). Legea cu privire la CNA va fi modificată și va fi eliminată restricția de angajare. Un proiect de modificare a mai multor acte va fi examinat în ședința de miercuri a Guvernului.

Potrivit documentului, dreptul la muncă este una dintre libertățile fundamentale ale omului și atât actele internaționale, cât și Constituția interzic discriminarea pe motive de vârstă la angajare. În același timp, CNA este o instituție specializată în prevenirea și combaterea corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional. Necesitatea de a dispune de capacitatea fizică deplină este legată de vârstă, pentru că funcționarii de peste 40 de ani și care dețin grade speciale au capacități fizice suficiente pentru a-și exercita activitatea.

Mai mult, în procesul de reformare a sistemului de pensii a fost majorată vârsta de pensionare – 63 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, ceea ce denotă că persoana de peste 40 de ani poate fi aptă de muncă până la 63 de ani.

Un alt argument de a elimina resticția este că persoanele de peste 40 de ani sunt cele mai experimentate, cu un stagiu de muncă de peste 15 ani, și pot găsi alte soluții la aceleași probleme, devenind mentori pentru angajații mai tineri.