Cadourile la locul de muncă nu vor depăși suma de 1000 de lei pe an

  • 26 nov. 2019, 14:01
  • 1 293

Valoarea totală admisă a cadourilor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol nu vor putea depăși suma maximă de 1.000 lei în decursul unui an calendaristic. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la regimul juridic al cadourilor.

Potrivit autorilor inițiativei, în multe jurisdicții sunt stabilite limite financiare în ceea ce privește cadourile oferite agenților publici, adică orice cadou acordat unui agent public care depășește o anumită valoare este considerat inadmisibil fiind considerat că acesta influențează sau ar putea influența îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Limitele atribuite cadourilor admisibile diferă considerabil, nu în ultimul rând din cauza situației economice a țării respective. Spre exemplu, în Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda 650 de euro, transmite Bizlaw.

Stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi de la toate sursele într-un an calendaristic este o soluție potrivită pentru a împiedica împărțirea cadourilor între mai multe surse diferite, deși ar fi, totodată, mai greu de supravegheat/controlat.

Cu toate acestea, proiectul prevede că cadourile oferite cu prilejul anumitor acțiuni de protocol sunt proprietatea entității publice, indiferent de valoare, și trebuie să fie acceptate de agenții publici în numele entității publice. Primirea cadourilor oferite cu prilejul anumitor acțiuni de protocol se înregistrează în Registrul de evidență a cadourilor admisibile.

Cadoul oferit cu prilejul anumitor acțiuni de protocol este tratat separat de alte tipuri de cadouri, deoarece:

  • sunt proprietatea entității publice indiferent de valoare și sunt mai puțin susceptibile de a crea un conflict de interese;
  • refuzul cadoului oferit cu prilejul anumitor acțiuni de protocol poate provoca o ofensă pentru entitatea publică, comunitatea sau guvernul care l-a oferit.

Cadourile admisibile care includ privilegii, invitații/bilete la evenimente sportive, culturale sau sociale, acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și diurnă, reduceri, gratuități și programe de loialitate sau orice alte favoruri sau avantaje oferite unui agent public, sunt pasibile de a fi declarate, evaluate și luate la evidență conform procedurii stabilite de Regulament.

Banii aflați în circulație, în monedă națională sau străină, mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile.

Sunt exceptate de la prevederile Regulamentului:

  • medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi altele asemenea, primite în exercitarea funcţiei;
  • obiectele de birotică și papetărie (produse de stocare a datelor, genți din pânză, agende, carnete și caiete sub diferite forme, mape, creioane, pixuri, markere și alte obiecte similare) recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similare;
  • produsele perisabile;
  • cadourile primite de agenții publici în formă de beneficii sau reduceri la achiziționarea unor bunuri și servicii acordate unei categorii largi de persoane, publicului în general sau unei întregi clientele;
  • cheltuielile plătite de către o organizație necomercială autohtonă sau străină, o entitate publică străină sau autohtonă pentru participarea la o conferință, vizită de studiu, misiune de cercetare sau orice altă întîlnire.