Bugetul capitalei va suporta pierderi considerabile din cauza reformei fiscale

  • 17 sept. 2018, 17:52
  • 441

Bugetul capitalei va suporta pierderi considerabile din cauza reformei fiscale care intra in vigoare din octombrie. Primarul interimar spune ca veniturile vor fi cu cel putin 10 la suta mai mici. Ca sa-si poata duce pana la capat proiectele pornite, autoritatile locale au de gand sa ceara compensatii de la Guvern si Parlament.

Calculele facute de catre directia finante din cadrul primariei arata ca incepand din octombrie, cand intra in vigoare reforma fiscala, veniturile la bugetul municipal vor scadea brusc. 

Ruslan CODREANU, PRIMAR INTERIMAR, CHISINAU: Pentru 2018 noi vom rata 80 de miloane, pentru 2019- 400 de mililoane de lei.”

Un simplu calcul arata ca din cei 80 de milioane de lei, pe care i-ar pierde bugetul in trei luni, s-ar putea cumpara 18 troleibuze fara fir si cu aer conditionat si ar mai ramane bani. Iar cele 400 de miloane care ar fi taiate la anul fac de doua ori cat proiectul de reparatie capitala a bulevardului Stefan Cel Mare.

In urma noilor schimbari mai multe proiecte care urmau sa fie implimentate din sursele bugetului municipal ar putea ramane fara finantare. Ruslan Codreanu spune ca va cere Parlamentului si Guvernului sa compenseze aceste pierderi. 

Ruslan CODREANU, PRIMAR INTERIMAR, CHISINAU: Nu ne permitem luxul ca cele planificate sau initiativele noi sa nu le putem finanta sau sa nu putem implimenta proiectele deja finntate. Vom face dersurile necesare sa fie alocati bani.”

Saptamana trecuta si consilierul liberal Ion Cebanu, impreuna cu fosta sefa a directiei finante si a intreprinderii “Apa Canal” au a atras atentia asupra acestei probleme, iesind in fata presei dupa sedinta operativa a primariei.

Veronica HERTA, MEMBRA PL: “Aceasta ar fi suma pentru troleibuze neasambalte, fara de autobuze noi dar si fara iluminat public.”

Servciul de presa al Ministerului Finantelor ne-a spus ca va reveni ulterior cu un raspuns referitor la compensarea pierderilor suportate de bugetul municipal. Incepand din luna octombrie calculul impozitelor pe venit a salariatilor se vor face la cota unica de 12 la suta si nu la cea de 17 si 18 la suta cum este acum, astfel veniturile primariilor se vor micsora.