Banca Mondială a redus prognoza creșterii PIB-ului în Moldova în 2019

  • 9 apr. 2019, 11:15
  • 706

Banca Mondială a redus prognoza creșterii PIB-ului în Moldova în 2019 cu 0,2 puncte procentuale - de la 3,8% la 3,6%.

În același timp, pentru 2020, experții Băncii Mondiale au păstrat prognoza PIB-ului Moldovei la 3,5%, iar pentru 2021 au majorat-o cu 0,6 puncte procentuale - de la 3,2% la 3,8%, transmite infomarket.md.

Acest lucru este menționat în raportul Băncii Mondiale privind economia Europei și a Asiei Centrale Financial Inclusion. În plus, Banca Mondială prognozează pentru anul 2019 inflația în Republica Moldova la nivel 4,7%, în 2020 - 4,5%, în 2021 - 5%.

Experții Băncii Mondiale subliniază că creșterea medie a PIB-ului în Moldova în ultimii 10 ani a fost de 4,6%. Ei cred că rata de creștere a PIB-ului Moldovei în anii următori va rămâne scăzută pe fondul unei cereri externe și interne mai slabe.

Tendințele demografice nefavorabile, productivitatea scăzută și vulnerabilitatea la șocurile externe reprezintă probleme majore pentru creșterea pe termen lung. Experții BM subliniază că, în contextul consolidării situației financiare și fundamentale în 2018, creșterea economică în Moldova a rămas stabilă, iar PIB real a crescut cu 4%.

Reducerile fiscale, majorările salariale și creșterea remitențelor au susținut o creștere reală a venitului disponibil, ceea ce a dus la creșterea consumului. Pe fondul unei inflații mai scăzute, ratele favorabile ale dobânzilor au sporit investițiile. Leul s-a consolidat în raport cu dolarul american în 2018, ajutat de remitențe și de creșterea exporturilor.

În principal, datorită veniturilor mai mari, datoria de stat și garantată de stat a scăzut în 2018 la 27% din PIB, de la 29,2% din PIB în 2017. Experții BM prognozează că, pe fondul scăderii remitențelor, cererea externă și cea internă preconizată va încetini creșterea economică a Republicii Moldova sub valorile istorice. Inițial, măsurile de politică fiscală adoptate în 2018 includ reduceri de impozite, salarii mai mari și transferuri de stat, precum și rate de dobândă mai mici.

Pe măsură ce stimulentele fiscale dispar după alegerile parlamentare, încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri împreună cu normalizarea condițiilor financiare vor continua să susțină consumul și investițiile private, ceea ce înseamnă că, pe termen mediu, creșterea medie a economiei Moldovei va fi de aproximativ 3,7%.

Reducerea sărăciei se estimează datorită îmbunătățirii condițiilor economice și a pieței forței de muncă, dar într-un ritm mai lent decât în trecut datorită creșterii mai lente a consumului privat. Moldova va rămâne extrem de vulnerabilă la șocurile externe. În plus, incertitudinea politică și interesele moștenite subminează agenda de reformă și procesul de investiții.

Condițiile meteorologice extreme pot afecta productivitatea agricolă, afectând creșterea generală și sărăcia. O mare parte a statului în economie, combinată cu instituții slabe și probleme de gestionare, inclusiv în sectorul financiar, poate crea riscuri suplimentare. Pe termen mediu, situația financiară a țării se poate deteriora din cauza cheltuielilor publice ineficiente, a reducerii activității economice și a creșterii sarcinii asupra conturilor de salarizare și de transfer social.

Finanțarea deficitului bugetar este, de asemenea, un risc, deoarece este în mare măsură dependentă de sursele financiare externe care nu se pot materializa în perioada post-electorală. În condiţiile unei inflaţii prognozate mai mari, guvernul ar putea găsi o finanțare mai costisitoare a cheltuielilor planificate pe piața locală, cu riscul de excludere a împrumuturilor.

Potrivit experților BM, problemele pe termen lung ale creșterii economice în Moldova includ: îmbătrânirea populației, extinderea migrației nete și un model de creștere nesustenabilă, caracterizat de consumul cauzat de remitențe, precum și de productivitatea scăzută.

Amintim ca PIB-ul Moldovei în anul 2018, potrivit datelor preliminare, a constituit 190 miliarde lei și a crescut cu 4%, comparativ cu anul 2017. Guvernul moldovean prezice că creșterea PIB-ului în 2019 va fi de 4%, iar în următorii 2 ani - 3,8%. PIB-ul Moldovei în 2019 este de așteptat la nivel de 209,3 miliarde lei, în 2020 - 228,1 miliarde lei, iar în 2021 - 248,8 miliarde lei.