Autoritățile publice vor da în arendă terenurile neprelucrate

  • 22 nov. 2018, 16:09
  • 1 246
  • 2

Terenurile agricole, care nu le vor fi prelucrate timp de doi ani, vor fi date de administrația publica locală în arendă, chiar dacă acestea vor avea un proprietar. Prevederea se conține în proiectul Codului funciar, aprobat de către Guvern, și remis Parlamentului pentru examinare. 

Mai exact, a fost inclus un artiocol unde este reglementată transmiterea terenurilor proprietate privată în arendă de către autoritatea publică locală. În prezent, sunt terenuri care nu sunt lucrate şi nici nu sunt perfectate moştenirile. În același timp, proprietarii sau potenţialii proprietari nu sunt în ţară. 

Astfel, se propune ca în cazul în care proprietarul terenului agricol nu cultivă terenul mai mult de doi ani de zile succesivi, autoritatea publică locală poate să-şi rezerve dreptul de a administra terenul agricol, dispunând arendarea lui, în baza unor condiţii. Proprietarul terenului va fi somat în scris, că în termen de trei luni să ia măsurile necesare pentru folosirea terenului conform modurilor de folosinţă reglementate în proiectul Codului funciar. 

În cazul în care somaţia va rămâne fără răspuns, autoritatea publică locală (Consiliul local) va decide transmiterea acestui teren în arendă pentru un termen de maxim 5 ani, în funcție de cauza necultivării terenului de către proprietar. De asemenea, se propune ca proporţia plăţii de arendă ce se cuvine proprietarului terenului să fie de circa 70 % din plata arendei, iar 30% va fi achitată autorităţii publice locale pentru cheltuieli administrative şi motivarea acestora. 

Administrarea terenului agricol de către autorităţile publice locale nu va fi un impediment pentru înstrăinarea sau constituirea altor drepturi reale de către proprietar. Proprietarul sau dobânditorii legali vor putea în orice moment printr-o declaraţie scrisă adresată autorităţilor publice locale să-şi întoarcă dreptul de a administra terenul agricol, contractele de arendă fiindu-le opozabile până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate. 

Autoritățile consider că în acest mod nu vor fi lăsate în paragină terenurile agricole şi nu vor afecta terenurile adiacente cu buruiene şi vătămători.