Astăzi este ultima zi în care oamenii pot depune declaraţiile pe venit

  • 2 mai 2017, 15:25
  • 866

Astăzi este ultima zi în care mai puteţi depune declaraţiile privind impozitul pe venit pentru anul 2016. Oficiile Serviciului Fiscal vor activa până la ora 17:00.

Cei care sunt obligaţi să prezinte datele, dar nu vor face acest lucru, riscă o amendă de 1.000 de lei. Aceeași sancţiune este prevăzută şi pentru oferirea datelor eronate.

Iar prezentarea declaraţiei după termenul limită se sancţionează cu 200 de lei.

Sunt obligaţi să depună declaraţia pe venit cetăţenii care au activat pe parcursul anului la două sau mai multe locuri de muncă, de unde au obținut un salariu ce depăşeşte suma totală de 29.640 de lei pe an.

De asemenea, trebuie să prezinte datele şi cei care au obţinut venituri mai mari de 10.000 de lei din vânzarea proprietăților.

Cei care au lăsat depunerea declaraţiilor pe ultima sută de metri s-au grăbit să facă acest lucru astăzi:

"Vina mea, trebuia să vin mai devreme. Am citit în presă că astăzi este ultima zi şi am hotărât să nu rămân cu datorii. M-am învoit de la serviciu şi am venit să depun declaraţie."

"Nu am fost în ţara. Când am ce depune, depun, când nu am - nu depun."

Şi cei care vor să transfere două procente din suma impozitului pentru o anumită organizaţie neguvernamentală, trebuie să prezinte informaţii despre veniturile obţinute în 2016. Printre ei se numără şi acest bărbat:

"Am decis să donez două procente din impozitul pe venit unei organizaţii ce ţine de pensionarii."

Inspectorii fiscali susţin că procedura de depunere a declaraţiilor, de obicei, durează câteva minute.

"Avem nevoie doar de buletinul Dumneavoastră. Noi introducem datele, ne apare toată informaţia de care aţi dispus în anul 2016. Noi completăm, se generează, o scoatem la tipar şi dăm la semnat", a declarat inspectorul fiscal, Viorica Moroi.

"La momentul actual avem înregistrate 181.444 de declaraţii pe impozitul pe venit, deja avem o creştere cu 21.000, comparativ cu declaraţiile depuse anul trecut. Presupunem că aceasta creştere se datorează faptului că cetăţenii totuşi au devenit mai responsabili", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Fiscal de Stat, Olga Baciu.

Potrivit declaraţii pe venit, depuse în 2016, numărul milionarilor în ţara noastră este în creştere de la an la an şi a ajuns la 358. Anul trecut, 162.000 de contribuabili au depus declaraţiile pe venit.