ANSA atenționează producătorii și exportatorii producției vegetale în Federația Rusă

  • 25 oct. 2018, 14:01
  • 342

Certificatele fitosanitare ale loturilor cu prune pentru exportul lor în Rusia vor fi eliberate numai în baza rezultatelor expertizei de laborator la organismul de carantină Monilinia fructicola (putregaiul brun monilioz al fructelor). Anunțul a fost făcut de ANSA, după ce a primit o scrisoare din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, care exprimă îngrijorare față de cazurile de livrare a fructelor infectate din Republica Moldova.

Țînând cont de durata analizei (până la 14 zile), ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe.

Totodată, ANSA atenționează și despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale (Grapholita molesta), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă.

În cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului.