Amendă de 5 milioane de lei pentru spălare de bani. Ce prevederi sunt pentru avocați

  • 23 dec. 2017, 18:55
  • 5 031
  • 4

Spălarea banilor și finanțarea terorismului vor fi amendate cu 5 milioane de lei. Proiectul cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost votat, în lectură finală, de către Parlament. Documentul prevede și raportarea tranzacțiilor în virament, care printr-o singură operațiune depăşesc 25 de mii de euro.

Documentul conține prevederi și pentru avocați. Aceștia nu vor putea deține conturi bancare anonime și vor trebui să evite tranzacțiile dubioase. Uniunea Avocaților va face parte din structurile care sunt obligate să raporteze la Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor, din cadrul CNA, orice tranzacție suspectă care ar putea avea legătură cu spălarea banilor sau finanțarea terorismului. Proiectul de lege vizează avocaţii, notarii şi alţi liberi profesionişti care pregătesc și efectuează tranzacții în numele clienţilor, inclusiv ce ţin de vânzarea-cumpărarea imobilelor, donaţia bunurilor, gestionarea mijloacelor financiare, valorilor mobiliare şi altor bunuri ale clientului, deschiderea şi gestionarea conturilor bancare, crearea şi gestionarea persoanelor juridice şi bunurilor aflate în administrare fiduciară, scrie https://www.bizlaw.md/.

Proiectul prevede că liberii profesioniști trebuie să fie prudenți la orice tranzacție ocazională de minim 5.000 de euro sau tranzacții electronice ocazionale în valoare de 1.000 de euro. A manifesta prudență înseamnă, mai exact, verificarea preciziei datelor beneficiarului, motivul tranzacției, sursa bunului, dar și alte date importante care sunt enumerate în document și care ar putea ajuta la prevenirea unei tranzacții riscante. În cazul în care există dubii, aceștia sunt obligați prin lege să renunțe la tranzacție și să trimită formularele la Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor.

Totodată, legea va interzice entităților raportoare, printre care și Uniunea Avocaților, “să deschidă şi să ţină conturi anonime, conturi pe nume fictive, carnete de economii anonime, să stabilească ori să continue o relaţie de afaceri cu o bancă fictivă sau cu o bancă despre care se ştie că permite unei bănci fictive să utilizeze conturile sale sau care pune la dispoziţie pentru clienţii săi conturi anonime”.

În același timp, pentru asigurarea unui grad de transparență mai mare, cota de participare sau de proprietate într-o societate, în cazul definirii beneficiarului efectiv, a fost micșorată până la 10%. În scopul optimizării eficienței şi identificării tranzacțiilor suspicioase, va fi implementat sistemul de raportare în 24 de ore de la identificarea actului sau circumstanţelor care generează suspiciuni. Totodată, va fi introdusă şi obligativitatea clienţilor de a prezenta, la cererea entităţilor raportoare, informaţia necesară pentru aplicarea măsurilor de precauţie, pentru a asigura condiţii legale de aplicare eficientă a măsurilor de identificare.

De asemenea, operaţiunile în numerar mai mari de 5 mii de euro vor fi raportate Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor pentru monitorizare.

Proiectul de lege vine și cu sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legii. De exemplu, cuantumul amenzii pecuniare este stabilit pentru încălcări grave care prejudiciază interesele şi imaginea ţării şi pot ajunge până la 5 milioane de euro pentru instituţiile financiare şi un milion de euro pentru celelalte entităţi raportoare.