Agenții economici nu vor mai împinge consumatorilor pungi de plastic, altfel riscă amenzi usturătoare

  • 19 sept. 2019, 16:32
  • 794

Utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei din plastic va fi sancționată cu amenzi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Prevederi în acest sens se conțin într-un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional care va fi propus spre aprobare în plenul Parlamentului de Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, prevederile se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

”Inițiativa este în pas cu abordarea statelor dezvoltate care, conștientizând pericolul prezentat de materialele din plastic pentru mediul înconjurător, depun eforturi conjugate prin politici și reglementări, în eliminarea lor. Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri și practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă.

Anterior, Parlamentul a aprobat modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

,,Un proiect de lege care introduce penalități pentru utilizarea/comercializarea pungilor, paharelor, farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Mâine votăm, în prima lectură, proiectul de lege privind reintroducerea sancțiunilor pentru comercializarea pungilor de plastic și a plasticului de unică folosință. Vreau să atrag atenția asupra faptului că e vorba de sancționarea agenților economici, nu a persoanelor fizice. Cu alte cuvinte, proiectul nu prevede amenzi pentru oamenii de rând care sunt prinși cu pungi de plastic la ieșirea din magazin sau cu pahare de plastic de unică folosință sub braț, pe stradă.

Reamintesc tuturor că legea care interzice pungile de plastic (cele cu peretele mai gros de 50 de microni) a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019. La moment această lege este una pur declarativă, iar noi ne-am propus să corectăm această ”greșeală” a guvernării anterioare. O lege funcționează doar dacă încălcarea ei implică anumite consecințe. Surprinzător sau nu, în țara noastră cam toate legile care au legătură cu reducerea poluării mediului înconjurător sunt bune pe hârtie, însă nu funcționează în realitate. A venit timpul să schimbăm asta, mai ales că, cel puțin în ceea ce privește plasticul, deja avem alternative”, a declarat pe pagina sa de facebook deputatul Dumitru Alaiba.