Agenții economici care vor ajuta la identificarea cazurilor anticoncurențiale ar putea obține imunitate la amenzi

  • 20 dec. 2016, 12:45
  • 1 504

Consiliul Concurenței a elaborat un proiect de lege prin care propune aplicarea politicii de clemență agenţilor economici care colaborează cu Consiliul Concurenţei. Conform Legei concurenței, clemenţa este recompensa acordată de Consiliul Concurenţei pentru cooperarea întreprinderilor şi asociaţiilor de întreprinderi cu CC, în cazul în care acestea sunt sau au fost parte a unui acord anticoncurenţial. 

Astfel, întreprinderile şi asociaţiile de întreprinderi pot obţine imunitate la amendă sau reducerea cuantumului acesteia dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Potrivit autorilor, aplicarea politicii de clemență acordă posibilitatea întreprinderilor sau asociaţiilor de întreprinderi care primele furnizează informaţii şi elemente probatorii care permit declanşarea procedurii de investigaţie şi efectuarea de inspecţii, cât și celor care primele care furnizează informaţii şi elemente probatorii ce vor permite Consiliului Concurenţei să stabilească abaterile de la lege, să beneficieze de un anumit tip de imunitate la amendă.

Conform prevederilor art. 246 ale Codului penal se prevede răspunderea penală pentru limitarea concurenţei libere prin încheierea unui acord ilegal, fără careva excepții. Respectiv, la moment, aplicarea la politica de clemență prevăzută de Legea concurenței, nu reprezintă un factor motivant pentru agenții economici în cauză, având în vedere că în orice situații, fără excepții, aceștia fiind parte la un acord ilegal ce limitează concurența, urmează a fi atrași la răspundere penală, conform prevederilor din Codul penal.

De asemenea, un alt aspect important, prevăzut în proiectul de lege, se referă la asigurarea accesului Consiliului Concurenţei la unele baze de date deținute de autoritățile și instituțiile publice în vederea obținerii în termeni restrânși a informațiilor necesare efectuării investigațiilor concurențiale conform prevederilor art. 55 din Legea concurenței nr. 183 din 11 iulie 2012, ceea ce implică modificarea mai multor acte legislative de exemplu: Legea instituțiilor financiare nr. 550 din 21.07.1995, Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24.04.1997, Legea nr. 1543 din 25.02.1998 cadastrului bunurilor imobile etc.

Documentul este supus consultărilor publice până pe data de 30 decembrie.