Află ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

  • 16 ian. 2017, 15:11
  • 7 396

Vestea că veți avea un copil vă aduce emoții de fericire, dar și multe întrebări, griji și teama că nu vă veți descurca din punct de vedere financiar. Perioada de sarcină și prima perioadă după naștere presupune o pauză în cariera femeii. Aceasta nu își mai poate executa obligațiunile de serviciu, respectiv nu poate primi salariul. Totuși, femeia beneficiază de mai multe indemnizații din partea statului, indiferent dacă aceasta este angajată oficial, în baza unui contract de muncă, sau nu.

Sunt trei tipuri de indemnizații care se oferă părinților în Republica Moldova: indemnizația de maternitate, indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară de întreținere a copilului până la vârsta de 3 ani, pentru persoanele asigurate, sau până la un an și jumătate, pentru persoanele neasigurate.

Mai întâi de toate, este important să menționăm că orice femeie însărcinată are dreptul la concediul medical de maternitate. El se acordă înce­pând cu săp­tămâna a 30-a de sar­cină pe o peri­oadă de 126 de zile calen­da­ris­tice, ceea ce înseamnă aproape patru luni. În cazul naş­te­ri­lor com­pli­cate ori a naş­te­rii a doi copii se oferă un concediu cu două săptămâni mai mare, iar în cazul sarcinilor cu trei și mai mulți copii, cu aproape două luni mai mare.

Acum să revenim la tipurile de indemnizații. Indemnizația de mater­ni­tate este o plată unică, egală cu media salariilor din ultimul an. Spre exemplu, dacă ați avut un salariu de 5.000 de lei timp de jumătate de an, după care a fost majorat cu o mie de lei și cealaltă jumătate de an ați primit 6.000 de lei, indemnizația de maternitate va fi de 5.500 de lei. Dacă femeia lucrează la mai multe servicii, media va fi calculată în baza tuturor veniturilor pe care le-a avut. Totodată, dacă aceasta nu lucrează, indemnizația de maternitate se calculează din venitul oficial al soțului. Pen­tru sta­bi­li­rea indem­ni­za­ţiei de mater­ni­tate, femeia însăr­ci­nată trebuie să pre­zinte cer­ti­fi­ca­tul de con­ce­diu medi­cal la locul de muncă. Ulte­rior, trebuie să se adre­seze la Casa Teri­to­ri­ală de Asi­gu­rări Soci­ale din raza domi­ci­li­u­lui său pentru a depune un set de acte: cererea pentru stabilirea indemnizației, care se completează pe loc, cer­ti­fi­ca­tul de con­ce­diu medi­cal, ori­gi­nal şi în copie, bule­ti­nul de iden­ti­tate și declarația de tip Rev - 5, eli­be­rată de către anga­ja­to­r.

Un alt tip de indemnizație este indem­ni­za­ţia unică la naş­tere. Aceasta este o plată care se acordă pen­tru fie­care copil năs­cut. Suma acordată se sta­bi­leşte anual prin Hotă­râre de Guvern. În prezent, indem­ni­za­ţia la naş­te­rea pri­mu­lui copil con­sti­tuie 3.100 de lei, iar la naş­te­rea fie­că­rui copil urmă­tor – 3.400 de lei. Aceasta ar putea fi majorată cu 2.200 de lei și ar putea să ajungă la 5.300 de lei. Proiectul de lege privind majorarea este pe masa deputaților.

Pen­tru indem­ni­za­ţia unică la naş­tere, femeia la fel tre­buie să pre­zinte bule­ti­nul de iden­ti­tate și ade­ve­rinţa de naş­tere a copi­lu­lui. Femeile care nu sunt angajate trebuie să mai prezinte docu­mente ce con­firmă fap­tul că nu sunt anga­jate în câm­pul mun­cii sau dacă acest lucru nu poate fi demonstrat, o declarație pe pro­pria răs­pun­dere, prin care con­firmă fap­tul că nu lucrează nică­ieri.

Cea din urmă este indem­ni­za­ţia lunară de întreţinere a copi­lu­lui. Aceasta se achită lunar timp de 3 ani feme­i­lor cu venit asi­gu­rat şi timp de un an și jumătate feme­i­lor care, până la naş­tere, nu au avut un serviciu. Mări­mea indem­ni­za­ţiei lunare con­sti­tuie 30% din veni­tul mediu lunar pen­tru ulti­mele 12 luni, dar nu mai puţin de 400 de lei. Adică, dacă în ulti­mele 12 luni sala­riul mediu lunar a fost de 4.000 de lei, atunci indem­ni­za­ţia pen­tru îngri­ji­rea copi­lu­lui va fi de 1.200 de lei. Femeile care au mai multe locuri de muncă, au dreptul să ceară de la fiecare angajator să-i fie plătită indemnizația lunară. Totodată, femeile însărcinate care nu au avut un loc de muncă vor primi lunar suma minimă de 400 de lei.

Actele necesare pe care trebuie să le prezinte persoanele asigurate pentru primirea indem­ni­za­ţiei lunare de îngri­jire a copi­lu­lui până la vâr­sta de trei ani sunt urmă­toa­rele: bule­ti­nul de iden­ti­tate, ade­ve­rinţa de naş­tere a copi­lu­lui, extras din ordi­nul de acor­dare a con­ce­diu­lui pen­tru îngri­ji­rea copi­lu­lui până la vâr­sta de 3 ani de la toate între­prin­de­rile la care este anga­jată persoana, car­tea de muncă sau un cer­ti­fi­cat care să con­firme fap­tul că per­soana este anga­jată și declarația Rev - 5. Pentru indemnizația lunară de îngrijire a copilului până la vârsta de un an și jumătate, femeile care nu sunt angajate trebuie să prezinte și documente care să confirme acest lucru.

În cazul în care femeia decide să se reîn­toar­că la muncă până la împli­ni­rea a 3 ani a copi­lu­lui, indem­ni­za­ţia nu înce­tează să se acorde, însă condiția este ca programul de lucru să fie unul redus, de mai puțin de 35 de ore pe săptămână.

Totodată, dacă femeia a fost angajată în câmpul muncii în momentul când a ieșit în concediul de maternitate, a început să primească indemnizația pentru îngrijirea copilului, după care a demisionat, ea nu va mai primi indemnizația până la vârsta copilului de 3 ani, dar doar până la un an și jumătate.

Dacă din anumite motive, părinții nu s-au adresat timp de trei luni pentru a primi indemnizațiile, acestea sunt reîntoarse la Casa Națională de Asigurări Sociale. Nu trebuie însă să vă speriați. Acestea pot fi solicitate pe parcursul a trei ani, iar tot ce trebuie să faceți este să depuneți o cerere la Casa Teritorială de Asigurări Sociale sau să solicitați prin telefon să fie transmise sumele neprimite.

Sis­te­mul asi­gu­ră­ri­lor soci­ale din Republica Mol­dova are multe lacune. Dese­ori vă veţi con­frunta cu for­ma­li­tăţi biro­cra­tice, reven­di­când aceşti bani. Deşi indem­ni­za­ţi­ile sunt modeste şi e impo­si­bil să cre­şti un copil sau mai mulţi cu aceşti bani, asta e sin­gura pâr­ghie pe care o oferă sta­tul. Fiți informați despre drepturile pe care le aveți și fiți fericiți alături de odorașii voștri!