Acțiunile statului la SA ”Tutun-CTC” au fost vândute. Cine este cumpărătorul și cât a plătit

  • 25 ian. 2019, 12:06
  • 4 043
  • 10

Acțiunile statului la SA ”Tutun-CTC” au fost vândute. Este vorba despre 90,81% din totalul acțiunilor în cadrul societății, care au fost privatizate de Î.C.S. ”LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L. Cumpărtorul a plătit 167.761.000 lei, asta chiar dacaă în septembrie 2018 s-a anunțat că valoare acțiunilor SA “Tutun-CTC”, pe care încearcă statul să le vândă, este de peste 235 milioane de lei.

Contractul de vânzare-cumpărare a ”Tutun-CTC” a fost semnat în data de 11 ianuarie, iar cumpărătorul și-a asumat următoarele obligații în baza acestuia:

  • dezvoltarea și eficientizarea activității societății prin implementarea tehnologiilor și introducerea utilajelor performante;
  • păstrarea profilului de activitate și a mărcilor comerciale. Marca Tutun-CTC expiră în acest an și urmează a fi reînoită pentru a fi păstrată.
  • menținerea numărului locurilor de muncă a personalului calificat și asigurarea securității muncii și alte obligații specifice;
  • aplicarea legislației privind protecția mediului înconjurător și respectarea restricțiilor de mediu stabilite de autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Concursul comercial pentru privatizarea societății a fost organizat în perioada 12 octombrie – 12 decembrie 2018. Autoritățile au avut mai multe tentative de a vinde societatea, licitând-o încă din 2016.

Cumpărătorul acțiunilor statutului - ”LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” este o companie care activează în Zona Economică Liberă Chișinău. Anterior, aceasta s-a plâns la CtEDO pe acțiunile statului privind anularea rezultatelor unei licitații, însă nu a obținut câștig de cauză.Totuși, statul i-a plătit despăgubiri considerabile companiei pentru anularea dreptului la comerțul fără taxe vamale în urma unui proces.

Pe pagina sa oficială, compania ”LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” se prezintă ca un grup larg, care ocupă o poziţie  puternică şi diversificată în afacerea de distribuţie în Republica  Moldova. Grupul activează în trei domenii diferite: Le Bridge Corporation Limited – Distribuţie, Le Bridge Duty Free – cu 8 puncte de magazine duty free şi – Sandriliona – fabrica de îngheţată, una dintre cele mai importante companii în domeniu.