Acordarea concediului. Ce prevede proiectului noului Cod al muncii

  • 7 mar. 2018, 16:02
  • 2 106

Salariatul are dreptul la concediu anual plătit cu o durată de cel puţin 28 de zile calendaristice pe an. Părţile pot negocia durata şi modul de acordare a concediului fără menţinerea salariului. În cazul rezilierii contractului de muncă, angajatorul este obligat să-i compenseze salariatului concediul nefolosit proporţional duratei raporturilor de muncă. Prevederile, care, de altfel, nu diferă de cele din actualul Cod al muncii, sunt incluse în proiectul noului Cod, aflat în faza de consultări.

Modul de acordare a concediului

Potrivit documentului, dreptul salariatului la concediu apare după șase luni de activitate. Conform acordului părţilor, concediul poate fi oferit salariatului şi înainte de atingerea termenului indicat. Începând cu al doilea an de activitate, potrivit acordului părţilor, concediul poate fi oferit salariatului în orice perioadă a anului. Concediul poate fi utilizat pe părţi, una dintre aceste părţi ale concediului constă, cel puţin, din două săptămâni neîntrerupte.

În proiect se mai spune că, concediul nu include: perioada incapacităţii temporare de muncă, concediul de maternitate şi de îngrijire a copilului, concediul de adopţie a unui copil nou-născut şi concediul suplimentar de îngrijire a copilului.

Apariţia dreptului de a solicita acordarea concediului

În termenul de formare a dreptului de a solicita concediul se include timpul efectiv lucrat de salariat, precum şi timpul de staţionare din vina angajatorului. În termenul de formare a dreptului de a solicita concediul nu se include timpul lipsei de la muncă din motive neîntemeiate sau aflării în concediu fără păstrarea salariului ce depăşeşte șapte zile.

În cazul în care acordarea concediului anual plătit salariatului poate afecta negativ activitatea normală, se permite transferarea concediului pe anul următor cu acordul salariatului. Este interzisă transferarea concediului plătit pe anul următor acordat unui minor. La fel, este interzisă transferarea concediului plătit pe anul următor de două ori la rând.

Plăţi concediale

Plăţile concediale se determină:

  • în baza salariului mediu al salariatului pentru trei luni anterioare;
  • în cazul în care durata perioadei lucrate de la angajare sau după ultimul concediu este mai mică de trei luni, în baza salariului mediu pentru lunile lucrate;
  • în cazul unui salariu lunar fix - în baza salariului achitat în ultima lună.

Salariaţilor angajaţi în prestarea de munci în condiţii grele, nocive sau periculoase li se oferă concediul suplimentar plătit, de 10 zile calendaristice pe an.