Abuzurile asupra mediului de afaceri vor fi minimalizate

  • 2 nov. 2017, 9:24
  • 637

Ministerul Justiției a propus spre consultări publice un proiect de lege ce prevede minimalizarea abuzurile autorităților statului asupra mediului de afaceri din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în urma ședinței săptămânale a Partidului Democrat din Moldova, relatează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, documentul prevede modificarea mai multor articole ale Codului Penal, celui de Procedură Penală, Codului Contravențional, Legii cu privire la controlul de stat și Legii cu privire la Serviciului de Informații și Securitate. „Proiectul are ca scop reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță, în procesul de constatare și investigare a unor fapte, pretinse a fi încadrate în Codul Penal sau a cel Contravențional”, a spus Cebotari.

Astfel, noile prevederi vor interzice ridicarea documentelor, suporturilor de informație sau chiar și a bunurilor utilizate în procesul economic, fără de care este imposibilă continuarea activității agenților economici. La fel, va fi introdus mecanismul de garanții financiare asupra acelora ce cad sub incidența sechestrării.

De asemenea, se propune excluderea aplicării măsurilor de arest în cazul infracțiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la cinci ani. Agenților economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităților, odată realizată fiind exclus caracterul penal al faptei.

„Vrem să transferăm competența de constatare a infracțiunilor de la Ministerul de Interne și Centrul Național Anticorupție către instituțiile cu dreptul de control într-un anumit domeniu și trecerea urmăririi penale a acestor fapte către Procuratură. Suplimentar, venim cu o rescriere a procedurii contravenționale - să fie una simplă, debirocratizată, rapidă și cu o intervenție rapidă din partea statului, respectând dreptul la contestare în instanța de judecată”, a afirmat Vladimir Cebotari.

Conform inițiativei, va fi revăzut locul și rolul Serviciului de Informații și Securitate, astfel încât acesta să se concentreze pe acțiuni ce constituie amenințare pentru independenţa, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituţională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societății și cetățenilor, statalitatea Moldovei, vitalitatea și funcționarea stabilă a celor mai importante ramuri ale economiei naționale.

Documentul a fost elaborat în baza consultărilor cu mediul de afaceri, desfășurând mai multe discuții pe platforma Consiliului Economic al Prim-ministrului, dar și în dialog direct a Ministerului Justiției purtat cu reprezentanții societății civile, Procuratura, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție etc.