8 martie și 1 mai, suprimate? Autoritățile vor să anuleze cele două sărbători din 2018

  • 15 dec. 2017, 9:07
  • 1 394

Proiectul privind suprimarea sărbătorilor 8 martie și 1 mai, ca zile de odihnă, a fost retras de Ministerul Muncii după ce a fost criticat de o parte a societății civile. Totuși, Serviciul de presă al instituției ne-a spus că la acesta se va reveni după ce va fi perfecționat și supus dezbaterilor publice.

„Proiectul a fost retras de la consultări publice, deoarece au intervenit mai multe propuneri din partea partenerilor și a societății civile. Acum urmează să fie discutate, examinate și analizate aceste propuneri și ulterior vor veni cu un alt proiect”, a spus Cristina Stratulat, ofițer de presă MSMPSF.

Autoritățile vor să modifice calendarul sărbătorilor chiar din 2018. Inițiativa a fost criticată de un grup de activiști civici, care au cerut Ministerului Muncii să renunțe la intenția de a suprima cele două sărbători.

Nu Proiectul privind suprimarea sărbătorilor 8 martie și 1 mai, ca zile de odihnă, a fost retras de Ministerul Muncii după ce a fost criticat de o parte a societății civile. Totuși, Serviciul de presă al instituției ne-a spus că la acesta se va reveni după ce va fi perfecționat și supus dezbaterilor publice. Este corect pur și simplu din punct de vedere al egalității de gen și a promovării acesteia în Republica Moldova. Iar 1 mai este o zi în care mai multe țări este sărbătorită. Să sărbătorești ziua muncii lucrând nu este corect”, spune Nina Lozinschi, reprezentant al Platformei pentru Egalitate de Gen.

Nici cetățenii nu sunt încântați de intenția guvernanților de a renunța la cele două zile cu roșu în calendar.

La noi asta nu-i lege, la noi o mână de oameni lucrează în interesele lor”.

Să anulăm alte sărbători, numai nu 8 martie, iar 1 mai – sub semnul întrebării”.

O sărbătoare avem și noi și atunci să nu ne odihnim”.

8 martie lăsăm liberă, 1 mai lucrăm”.

Femeile și așa lucrează toată viața și n-ar trebui să le lipsim de 8 Martie. Oamenii au muncit și vor muncit iar ziua liberă trebuie și să rămână zi liberă”.

În nota informativa a proiectului, Ministerului Muncii argumenta că zilele de 8 martie și 1 mai sunt zile nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică, iar Republica Moldova tinde spre valorile europene. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie avizat de Guvern și aprobat de Parlament.