14 miliarde de lei sunt necesare pentru programul de dezvoltare a sectorului horticol autohton

  • 6 mar. 2019, 11:15
  • 528

Circa 14 miliarde de lei ar fi volumul investițiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă asectorului horticol autohton pentru anii 2019-2025, susţine Ministerul Agriculturii, DezvoltăriiRegionale și Mediului (MADRM).

Instituţia anunţă că împreună cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a inițiat discuțiipublice asupra proiectului Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025, care ar fi "primul document de politici în domeniul horticulturii din Republica Moldova elaborat în ultimii ani".

Curios este că exact şase ani în urmă acelaşi minister a elaborat şi prezentat Programul de dezvoltarea horticulturii pentru anii 2013-2020, pe care însă la datuitării pentru că aşa-şi nu a fost realizat.

Program ce va sta la baza subvenţionării

Potrivit MADRM activitățile propuse în acest nou Program urmează să contribuie la “creștereacompetitivității sectorului agroalimentar, prin restructurarea și modernizarea pieței”, obiectiv stabilit în Strategia Națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014 - 2020.

În 2018 au fost defrișate 4.660 hectare de viță de vie, de 54 ori mai mult ca în 2015 Acest program va sta la baza programelor de subvenționare a sectorului pentru anii următori”, a afirmat secretarul de stat în domeniul produselor de origine vegetală, Vasile Luca.

Conform documentului, implementarea activităților propuse va permite ca până în 2025 să sporeascăcompetitivitatea produselor horticole, să accelereze investițiile și inovațiile în domeniul horticol, săformeze forță de muncă competitivă și să asigure un mediu de afaceri competitiv.

De asemenea, se presupune că în anii 2019-2025 sectorul horticol în Republica Moldova va avea untrend pozitiv de dezvoltare, deoarece se prognozează “creșterea volumului producției horticole cu123% în anul 2025 în comparație cu anul 2017, dat fiind modernizarea continuă a tehnologiiloraplicate.

Importul de produse horticole va scădea, iar exportul va creşte de 2 ori

Totodată importul de producție horticolă se va reduce cu 25,6% pentru aceeași perioadă de referință șise vor limita la asigurarea cu legume tradiționale pentru sezonul rece (ardei, roșii și castraveți) și unelefructe pentru asigurarea gamei sortimentale premiu în retail”, se menționează în documentul citat de Minister.

Proiectul programului prevede sporirea exportului de producție horticole, de la 295 milioane dolari în2019 – la 618 milioane dolari în anul 2025. Creșterea prognozată a exportului se bazează pediversificarea cât mai rapidă a piețelor de export și a prețurilor avantajoase.

Conform estimărilor, pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol autohton pentru anii 2019-2025sunt necesare investiţii de 14 miliarde de lei, dintre care 4,27 miliarde lei vor constitui subvenții dinpartea statului.

Cele mai mari investiții sunt preconizate în infrastructura post-recoltare care până în 2025 vor fi decirca 7 miliarde de lei.