„Dărnicia” statului: Bugetarii vor primi majorare de salariu de până la... 200 de lei

  • 18 sept. 2017, 10:37
  • 1 921
  • 4

Astfel, se propune ca salariul tarifar pentru categoria I de salarizare să fie stabilit în cuantum de 1100 lei, în creştere cu 100 lei şi respectiv, se majorează cuantumul salariilor de bază pentru toate categoriile de salarizare din Reţeaua tarifară unică.

Ca rezultat, salariile de funcţie pe categorii de salarizare se majorează progresiv, de la 100 lei pentru angajaţii salarizaţi pe categoria 1 de salarizare pînă la 200 lei pe categoria de salarizare 25.

Conform proiectului, de majorare vor beneficia peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării. De asemenea, se vor mări și salariile militarilor, polițiștilor și ale altor angajați din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice.

Majorarea va fi aplicată în două etape, pentru angajații instituțiilor de învățământ, inclusiv a școlilor sportive, începând cu luna septembrie a.c., iar pentru salariații din alte domenii de activitate – din 1 ianuarie 2018. Costul total al majorărilor constituie circa 337 milioane de lei pentru un an.

Măsura este prevăzută în Programul de activitate al Guvernului 2016 - 2018 și are ca obiectiv sporirea protecției sociale a salariaților cu remunerare mică din sectorul bugetar. 

Documentul urmează să fie expediat Parlamentului pentru examinare.