Salariul minim garantat în Moldova va fi majorat după depășirea crizei

  • 10 apr. 2020, 9:15
  • 5 343

Salariul minim garantat în sectorul real al economiei Moldovei va fi majorat în acest an cu 5,7%.

Potrivit Infotag, aceasta prevede un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a fost propus spre discuţie partenerilor de negocieri colective - sindicatelor şi patronatelor, transmite Știri.md.

Potrivit documentului, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizaţii, instituţii cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică) se va majora de la 16,42 lei la 17,37 lei pe oră sau 2935 lei pe lună (+160 lei), calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

Partenerii sociali, în principiu, au fost de acord cu calculele, însă au considerat că hotărârea nu ar trebui să intre în vigoare ca de obicei, la 1 mai, ci abia după ridicarea stării de urgenţă în Republica Moldova în legătură cu COVID-19, deoarece împovărarea mediului de afaceri în condiţiile stării de urgenţă, inclusiv suspendarea activităţii unui număr mare de întreprinderi, a afectat negativ activitatea agenţilor economici.

Patronatele, în special, au propus ca hotărârea să intre în vigoare cel puţin după o lună după ridicarea stării de urgenţă.