Tineri moldoveni au deprins meseria de restaurator de la experți din Italia

  • 2 sept. 2019, 12:12
  • 962

Studenți ai școlilor profesional-tehnice din Moldova au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice. Tinerii au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei. Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare, precum și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.

După cinci zile de studiu și practică, tinerii moldoveni sunt capabili să înțeleagă în ce stare se află clădirile istorice, să aleagă materialele necesare pentru intervenții și să aplice tehnici simple de restaurare fără a afecta structura originală a imobilelor, se spune într-un comunicat emis de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ambasadorea Italiei în Moldova, Valeria Biagiotti, și reprezentanți ai Delegației UE în Moldova au participat la ceremonia de înmânare a certificatelor de participare pentru studenți.

Oficialii au menționat că atelierul a avut drept scop „educarea tinerilor interesați de conservarea monumentelor, astfel încât aceștia să contribuie la propagarea impactului pozitiv al fenomenului de restaurare a vechilor clădiri pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova”.

Atelierul a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia", în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.