Ponturi pentru profesioniștii în resurse umane: prima impresie contează într-o întâlnire

  • 24 mar. 2017, 17:33
  • 692

Specialiștii în resurse umane organizează foarte multe ședinte și întrevederi, așa că ar fi bine să realizeze impactul pe care îl are prima impresie într-o întâlnire. Dacă lucrezi în HR și ai adunat mai mulți colegi de echipă sau alți angajați din companie cu care trebuie să discuți ceva foarte important, asigură-te că prima impresie a participanților la întâlnire este foarte bună. Prin urmare, nu relua discuțiile de fiecare dată când la întâlnire apare un întârziat, deoarece mesajul pe care îl transmiți participanților este că ei controlează lucrurile, scrie Harvard Business Review. 

Totodată, fiecare temă de discuție pe care o abordezi ar fi indicat să aibă un obiectiv final, pentru că altfel vor prelua inițiativa participanții cu o agenda mult mai clară decât a ta. De asemenea, evită monolugurile introductive, dacă nu vrei ca oamenii să perceapă întâlnirea, încă de la început, drept foarte plictisitoare și neproductivă. Citește, în continuare, despre ce ar trebui să faci pentru ca o întâlnire să pornească așa cum trebuie.

Obiective clare

Este incredibil cât de mult timp investesc oamenii în întâlniri în care niciun participant nu înțelege de ce au loc respectivele întrevederi. Așa că, încă de la început, menționează care este scopul unei întâlniri. De exemplu, dacă organizezi o întâlnire cu oamenii din departamentul de resurse umane pentru stabilirea unei noi strategii de atragere de personal în companie, asigură-te, din start, că le trasmiți exact ce obiective ai.

Fiecare element contează

Înainte să aduci în discuție fiecare aspect de pe agendă, asigură-te că acorzi un minut ca să clarifici așteptările pe care le ai. Dacă obietivul tău este să generezi idei, atunci subliniază-l și moderează discuția în consecință. Pe de altă parte, dacă agenda întâlnirii conține și un punct în care echipa va fi nevoită să ia o decizie, transmite clar care sunt criteriile și cum va decurge tot procesul.

Oamenii vor să se simtă implicați

Un alt mod în care poți să „dai tonul” la începutul unei întâlniri este să le spui oamenilor cât de mult aștepți de la ei să se implice. Roagă-i pe participanți să-și structureze intervențiile, astfel încât să se asigure că le acordă și colegilor suficient de mult timp ca să-și expună ideile.

Fă referire la regulile de bază

Orice echipă are niște reguli de bază după care funcționează. Așadar, la începutul unei întâlniri, amintește-le participanților că discuțiile vor avea loc în funcție de respectivele reguli de bază. Ca să subliniezi importanța regulilor de bază, alege una dintre ele și adu-o în discuție cât mai devreme. De exemplu, le poți transmite participanților că v-ați asumat, cu toții, să abordați problemele într-un mod constructiv.