Cea mai solicitata profesie pe moment în Moldova: Mii de locuri vacante, salarii peste medie, dar lipsă acută de muncitori

  • 5 iul. 2018, 16:49
  • 541

Una dintre cele mai solicitate profesii pe moment în R. Moldova este cea de cusători/cusătorese, dar nici jumătate din numărul locurilor vacante de muncă oferite nu ajung să fie ocupate.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), numărul locurilor vacante de cusător/cusătoreasă a constituit, în anul 2017, circa 5 mii sau 11% din numărul total al locurilor vacante înregistrate. Totuși, doar 34% dintre acestea sau 1 695 de locuri au fost ocupate prin intermediul agențiilor teritoriale ale forței de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă propuse au fost în mun. Chișinău - 20%, urmat de Bălți - 16%, Florești - 8%, Soroca - 7%, Ungheni și Sângerei - căte 6%, Cahul - 5% etc.

În primele cinci luni ale anului curent au fost înregistrate deja peste 2,7 mii de locuri vacante de cusător/cusătoreasă sau 12% din numărul total al locurilor vacante înregistrate, dar numai 18% dintre acestea sau 500 de locuri au fost ocupate.