Ce întrebări să adresezi la un interviu de angajare

  • 23 mar. 2018, 19:00
  • 3 666

Sunteți obișnuiți să primiți întrebări la interviul de angajare, nu să le și adresați. Însă potrivit specialiștilor, este foarte important încă de la prima interacțiune cu angajatorul să clarificați toate aspectele care vă interesează. S-ar putea ca jobul pentru care aplicați să nu fie potrivit și pentru ca să nu descoperiți acest lucru după câteva zile de angajare, adresați întrebările care vă frământă încă de la început. Iar dacă vi se pare că nu aveți despre ce întreba, vă oferim o serie de exemple care vă pot ajuta să vă orientați.

1. Cum arată o zi de lucru obișnuită?

Chiar dacă ați făcut cunoștință cu cerințele pentru această funcție, s-ar putea ca ceea ce v-ați imaginat să nu corespundă realității. Din descrierea unei zile de lucru obișnuită veți putea înțelege dacă veți putea sau nu face față volumului de muncă.

2. Puteți oferi exemple de proiecte la care va trebui să lucrez?

În linii generale vi se poate părea funcția potrivită, însă doar văzând o sarcină de lucru concretă veți conștientiza dacă abilitățile și cunoștințele Dvs. se potrivesc funcției respective.

3. Care sunt cele mai dificile momente cu care m-aș putea confrunta?

Nu trebuie să scăpați din vedere și situațiile ieșite din comun cu care v-ați putea confrunta. Este bine să știți din start ce munți aveți de răsturnat. Dacă sunt peste puterile Dvs., merită să revedeți oferta.

4. Care sunt posibilitățile de avansare în carieră?

Chiar dacă sunteți la început de carieră, trebuie să vedeți dacă aveți posibilitatea de a crește în compania respectivă. După o anumită perioadă de timp veți simți nevoia de a trece pe o treaptă superioară și trebuie să fiți sigur că această opțiune există.

5. Ce așteptări aveți de la mine în prima lună, primul trimestru, prima jumătate de an?

Trebuie să știți clar ce așteptări are angajatorul de la Dvs. Astfel veți ști cât efort trebuie să depuneți și care sunt punctele slabe la care va trebui să lucrați. Iar îndeplinind volumul de muncă scontat, veți confirma profesionalismul Dvs.

6. Cum vă simțiți Dvs. în această companie?

Da-da. Puteți adresa o întrebare personală intervievatorului. În primul rând, acest lucru va sparge gheața dintre voi și, totodată, veți afla părerea proprie a unui angajat despre companie.

7. Care este echipa cu care va trebui să lucrez?

Uneori vă puteți potriviți perfect fișei de post, însă puteți fi incompatibili cu unele persoane din echipă. Aflați mai multe despre potențialul Dvs. șef sau, dimpotrivă, despre subalterni.

8. Care este atmosfera din companie și care sunt aspectele principale ale culturii organizaționale?

Asigurați-vă că valorile companiei coincid cu valorile personale. Sau, cel puțin, niciuna nu contravine principiilor Dvs. Chiar dacă pe plan profesional vă potriviți perfect funcției, s-ar putea să nu vă regăsiți în cultura organizațională.

9. Care sunt pașii următori în analizarea candidaturii mele?

Pentru ca să nu rămâneți cu ochii în soare, aflați ce aveți de așteptat. Nu trebuie să aveți senzația că nu știți ce trebuie să faceți mai departe când plecați de la interviu. Concretizați dacă trebuie să așteptați un apel, un mail sau orice altceva de la angajat pentru a fi anunțat despre rezultat.

10. Ce altceva s-ar putea cere din partea mea?

Această întrebare îi oferă posibilitate angajatorului să menționeze ceva ce a scăpat din vedere sau ce nu a fost specificat. Aceste detalii pot fi secundare însă decisive pentru Dvs.

Chiar dacă vreți să concretizați toate aceste lucruri, nu treceți Dvs. în locul intervievatorului. Păstrați întrebările pentru sfârșitul interviului sau adresați-le în timpul discuției, dacă este la temă. Nu ezitați să puneți întrebările care vă frământă. Este mai bine să aflați răspunsurile din start, decât să le descoperiți pe parcurs și să nu vă convină.