Un moldovean stabilit peste hotare implementează proiecte sociale acasă

  • 28 iul. 2020, 7:52
  • 1 101

Este convins că binele nu cunoaște frontiere și că faptele umanitare pot salva vieți. Vorbim despre moldoveanul Andrei Cazacu, stabilit la Londra, acolo unde se bucură de o carieră de succes în domeniul managementului. 

Chiar dacă de zece ani este plecat din țară, perioadă în care a studiat și activat în Romînia, Polonia, Malta și SUA, este mereu cu gîndul la băștinașii săi din Strășeni. După declanșarea pandemiei, a creat o platformă online, prin intermediul căreia a colectat bani pentru procurarea echipamentelor medicale şi de protecție pentru lucrătorii medicali din localitate. 

Dle Cazacu, cum a luat start această inițiativă? 

În decursul celor 10 ani de cînd sînt plecat, am fost doar un observator la tot ce se întîmpla acasă, pînă de curînd. Pandemia a creat o stare de anxietate pe întreaga planetă și a pus la grea încercare cele mai performante sisteme de sănătate din lume. Evoluția virusului pe continentul european, din Italia spre Spania, apoi Franța și Belgia, către Marea Britanie, m-a convins că este doar o chestiune de timp pînă ajunge și în Republica Moldova. 

Provin dintr-o familie de medici: tata, împreună cu mătușa mea, fac parte din echipa mobilă de testare la COVID-19 la nivelul raionului Strășeni. Mama, și ea doctor, activează la Centrul de Sănătate Strășeni. O alta mătușă este farmacistă, iar o verișoară este medic rezident în Chișinău. Toată familia a fost expusă riscului de infectare, dar pînă acum, toți au reușit cu succes nu doar să se protejeze pe ei, dar și pe cei din jur. Cu un sistem de sănătate subfinanțat și o populație în îmbătrînire, Republica Moldova a fost expusă de la bun început unui procent de mortalitate ridicat în rîndul celor bolnavi. În aceste condiții a apărut ideea de colectare a fondurilor pentru a susține lucrătorii medicali de acasă. 

„Eu – la Londra, primarul – în Strășeni, un prieten – la Bruxelles, altul – în Italia și așa a pornit totul” 

Cît de ușor v-a fost să mobilizați concetățenii? 

Carantina și tehnologiile au permis o mobilizare digitală fără precedent. Primul pas a fost să contactez online primarul orașului, cu siguranță cea mai de încredere persoană pentru băștinașii mei, apoi vechii mei prieteni din ONG-ul în care am activat acum cîțiva ani. Eu eram la Londra, primarul – în Strășeni, un prieten – la Bruxelles, altul – în Italia și așa a pornit totul. A fost un lucru de echipă extraordinar. 

Ce fonduri ați reușit să adunați? 

Pe platforma online s-au adunat 1688 de Euro, iar pe conturile deschise de primărie au fost colectate aproape 200.000 de lei. Angajații publici din oraș au donat suma echivalentă unei zile de muncă. Sunt sute de donatori – o mobilizare fără precedent pentru Strășeni. Personal, mi-am vîndut televizorul și am donat banii. O parte din această sumă a fost direcționată către o campanie de fundraising la nivel național, iar restul – pentru campania noastră locală. 

Fiind un grup de inițiativă mai mic, am decis sa acționăm la nivel local. Oamenii au fost extrem de receptivi și au donat de la mic la mare. Au fost sume între 100-200 lei pînă la 400 de euro (cea mai mare sumă). Donațiile si mesajele de încurajare au venit din SUA, Italia, Marea Britanie, Rusia, Portugalia, Slovacia, Germania, Belgia și desigur din localitatea de baștină. Alții chiar au trimis direct din Italia mănuși și măști de protecție. Cei de acasă au donat dezinfectanți, costume, viziere, termometre, ba chiar s-au apucat de cusut măști de protecție. Lucrătorii medicali sînt eroii noștri și le sîntem recunoscători. 

„Ne-am implicat pentru că ne pasă și pentru că nu putem rămîne indiferenți, chiar dacă ne aflăm la sute, mii de kilometri de casă” 

Cît de complicat v-a fost să gestionați acest proces de la distanță? 

Colectarea de fonduri nu a fost componenta cea mai dificilă, pentru că oamenii au fost extrem de receptivi… Ne-am ciocnit cu o problemă mare, ca și mulți alții: cu lipsa echipamentelor medicale pe piața mondială or calitatea joasă a acestora la prețuri exorbitante. De la începutul pandemiei, cererea pentru echipamentele medicale și sanitare a explodat în toată lumea, iar stocurile au fost rapid epuizate. Prețurile au sărit în aer, pur și simplu. 

Știam că va veni momentul în care medicii, pur și simplu, vor fi nevoiți să aleagă între cine moare și cine primește o șansă la viață prin respirație asistată. Ei bine, din cîte știam, sînt doar două astfel de ventilatoare pentru tot raionul Strășeni… 

Între timp, pe piață, au apărut tot felul de agenți economici, intermediari, care au căutat să profite de pe urma crizei. În unele cazuri, produsele vîndute de aceștia erau de proastă calitate, sub standardele cerute de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. După ce am consultat medicul specialist, am luat legătura cu aproximativ 15 agenți comerciali din China (cel mai mare producător de aparate medicale din lume) și alți 7 din Europa (inclusiv Moldova) pentru a identifica furnizorii de ventilatoare mecanice. 

Concluziile studiului pieței nu ne-au bucurat: în țările producătoare aparatele erau deja vîndute cu luni înainte pînă a fi produse; în alte state este interzis exportul lor, căci toată lumea le dorește, de la mici antreprenori, la spitale și chiar guverne; prețuri grandioase pentru un echipament care acum cîteva luni era de cîteva ori mai ieftin; producție rapidă și garanții minime. De aceea, grupul nostru, consultînd medicii și autoritățile locale, a decis că trebuie să ne bazăm mai degrabă pe o strategie de prevenție și protecție corespunzătoare a lucrătorilor medicali, iar banii adunați ar fi mult mai eficient folosiți pentru achiziționarea de echipamente de protecție, ținînd cont de metodele și condițiile de muncă. 

La solicitarea administrațiilor instituțiilor medicale, urmează să fie instalate nouă boilere electrice pentru deservirea cu apă caldă a opt saloane pentru pacienții internați și un boiler pentru echipa de testare mobilă, inclusiv a cadrelor medicale din centrul medical din localitate. Între timp, se fac stocuri de măști medicale N95, viziere, costume de protecție, soluții de dezinfectare, mănuși pentru lucrătorii medicali din prima linie. Unele procurate, altele donate – încercăm să facem rost de cele mai bune și sigure echipamente de protecție. 

Cum credeți, de ce este atît de importantă implicarea fiecăruia dintre noi în combaterea pandemiei? 

Este o luptă comună și vom putea depăși acest moment dificil al istoriei doar împreună. Sănătatea și chiar viața celor pe care îi iubim cel mai mult este în pericol. De aceea, mai mult ca oricînd, avem nevoie de responsabilitate individuală, unitate și solidaritate socială. 

Oamenii care au donat ne cunosc, au încredere în noi și susțin aceeași cauză. De aceea nu am primit critici pînă acum și sper așa să rămînă. Nu o facem din interese politice sau pentru a apărea la televizor. O facem pentru că ne pasă și nu putem rămîne indiferenți, chiar dacă ne aflăm la sute, mii de kilometri de casă. Încurajăm orice donație și participare. 

Ce planuri de viitor aveți legate de Republica Moldova? 

Aici, în Londra, viața este foarte scumpă și nu-ți permiți să nu lucrezi sau să ai un salariu mic. Efectele pandemiei au lovit puternic economia britanică, iar consecințele Brexitului au înrăutățit și mai mult perspectivele Angliei. Voi reveni acasă pentru o perioadă, pentru a-mi reevalua oportunitățile profesionale și evita eventuale riscuri financiare, la care sînt expus. 

Sursă foto: Arhiva personală a lui Andrei Cazacu