Topul băncilor din Moldova care au oferit cele mai multe credite

  • 20 sept. 2019, 15:18
  • 1 397

Portofoliul de credite al sistemului bancar se află în trend pozitiv datorită faptului că băncile creditează activ populaţia.

La finele lunii iulie, portofoliul de credite a crescut doar cu 0,34% şi a constituit puţin peste 130 mil. lei.

Solicitaţi de corespondentul agenţiei Infotag, participanţii profesionişti ai pieţei au menţionat că creditarea persoanelor juridice a scăzut cu 330,8 mil. lei, iar creditarea persoanelor fizice, dimpotrivă, a crescut cu 460,9 mil.lei.

Calitatea portofoliului de credite s-a înrăutăţi uşor în iulie: în pofida tendinţei generale din 2019, dinamica schimbării creditelor neperformante arată o tendinţă ascendentă - volumul acestora a crescut cu 3,1% (129,4 mil. lei) faţă de luna iunie.

În iulie, cinci dintre cele 11 bănci au demonstrat o creştere a portofoliului de credite. Cea mai mare creştere în termeni relativi - de 5,3% (47,7 mil. lei) - a fost remarcată la Eximbank.

În termeni absoluţi, "campion" după creditele acordate a fost Mobiasbancă - OTP Group, care a reuşit să-şi majoreze portofoliul cu 146,7 mil. lei (2,5%).

O scădere a portofoliului de credite în iulie s-a atestat la şase bănci, dintre care cea mai mare diminuare din punct de vedere relativ şi absolut este la Victoriabank - 3,9% sau minus 158,3 mil. lei.

În şapte bănci a scăzut mărimea creditelor neperformante. Cea mai mare scădere absolută a avut loc la Victoriabank - minus 18,5 mil. lei, ceea ce se explică prin achitările lunare mari ale împrumuturilor.

În patru bănci, mărimea creditelor neperformante a crescut. Mobiasbancă - OTP Group conduce este lider după indicele creşterii absolute a acestor credite - plus 110 mil. lei (27,5%).

ProCredit Bank s-a evidenţiat prin faptul că creşterea relativă a creditelor problematice în iulie a fost de 47%.

Ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite din iulie în sistemul bancar per ansamblu a constituit 10,9%, majorându-se cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna iunie.