Toamna scumpirilor, reacție în lanț care va afecta cel mai mult păturile sărace

  • 17 sept. 2019, 10:32
  • 1 424

Toamna aceasta ne așteaptă un val de scumpiri, după cum prognozează experții. Majoră­rile de prețuri sunt inevitabile pe toate direcțiile, imediat ce au fost modificate tarifele la resursele energetice, în pri­mul rând, electricitate și pro­duse petroliere. Mai ales că toate acestea se întâmplă în prag de iarnă.

După scumpirea curentului electric, primii au tras semnale de alarmă transportatorii. Asociația Patronală a Operatorilor de Trans­port Auto, de comun acord cu companiile de transport de pa­sageri, au anunțat proteste stradale începând cu 12 septembrie.

Transportatorii sunt nemul­ţumiţi de modul în care a exa­minat conducerea Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI) solicitarea privind revizuirea ta­rifului de călătorie. „Drept temei pentru inițiativa marșului a servit informația parvenită pe parcur­sul ultimelor două zile, din care rezultă că cel puțin trei promi­siuni ale ministerului de resort făcute în cadrul întâlnirilor cu transportatorii sunt false. Aces­te circumstanțe denotă că MEI încearcă să ne mintă”, se menţi­onează în comunicatul emis de Asociația Patronală a Operatori­lor de Transport Auto.

Astfel, cele peste 74 de com­panii de transport anunță o grevă în cazul în care scumpirile biletelor de călătorie nu vor fi ac­ceptate. Potrivit lor, o călătorie, bunăoară, până la Bălți, ar urma să coste 140 de lei, față de 65 de lei cât costă acum. Amintim că prețul pentru un kilometru la ora actuală este de 48 de bani.

Aceste acțiuni de protest nu sunt coordonate cu sindicatele. „Transportatorii respectivi nu sunt afiliați la sindicat. Noi nu putem să ne implicăm în acest proces”, a menționat Boris Rojnevschi, președintele Federației Sindica­telor Transportatorilor și Druma­rilor. Totodată, liderul sindical a declarat că federația sindicatelor pe care o reprezintă permanent a fost de părere că e necesar ca tarifele să se afle în câmpul eco­nomic, fără implicarea politicului.

„Toți agenții economici trebu­ie să-și recupereze cheltuielile pentru serviciile prestate. Și să înregistreze și un profit, fiind­că ar fi un nonsens să lucrezi în pierdere. În același timp, aceste tarife trebuie calculate în con­formitate cu actele normative și cu metodologiile aprobate, în baza datelor prezentate de către transportatori”, a mai spus Roj­nevschi.


 

După curentul electric, urmează să fie scumpite produsele din gama economy

Scumpirea curentului electric i-a afectat pe toți, nu doar pe transportatori. Din acest motiv, ne așteaptă scumpiri în lanț. Sunt îngrijorați și producătorii de lac­tate. Directorul Asociaţiei Produ­cătorilor de Lapte, Carolina Linte, a menționat printre altele: „Din start trebuie să menţionăm că produsele agroindustriale pro­cesate vor suporta o majorare și acest lucru se va resimți la costul produsului finit. Laptele, chefirul, smântâna, mai puţin caşcavalurile şi îngheţata sau untul, deci gama econom va avea cel mai mult de suferit în urma creșterii preţurilor la energia electrică”.

Făcând o analiză succintă, ob­servăm majorări de prețuri chiar din vară. Potrivit Biroului Naţi­onal de Statistică, în iulie 2019, faţă de iunie 2019, preţul ouă­lor de găină a crescut cu 22,8%, fructele proaspete s-au scumpit cu 3,8%, iar laptele integral – cu 1,1%. Pentru serviciile prestate populaţiei în luna iulie 2019, faţă de iunie 2019, au fost înregistra­te majorări de preț la următoare­le servicii: întreținerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 3,2%, ser­viciile transportului feroviar de pasageri – cu 2%.

Prețurile cresc la nivel global. Experții susțin că de vină ar fi în­călzirea globală, care ar scumpi alimentele în UE. Până în 2050, recoltele de grâu, porumb și sfe­clă de zahăr ar putea scădea până la 50%. Deși nu va pune în pericol securitatea alimentară a Uniunii Europene, scăderea producției va crește prețurile, arată un raport al Agenției Europene de Mediu. Aceasta recomandă introduce­rea de culturi adaptate la noile condiții, îmbunătățirea irigațiilor și practicarea unei agriculturi de precizie cu ajutorul tehnologiei. În același timp, sectorul agricol trebuie să reducă și emisiile de gaze cu efect de seră.