Statistică: Moldovenii aruncă tot mai mult gunoi

  • 11 mai 2020, 8:05
  • 937

Moldovenii aruncă tot mai mult gunoi. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, cantitatea de deşeuri a crescut cu 300 de mii de metri cubi, faţă de 2018 şi a depăşit 3,4 milioane de metri cubi. 

Cea mai mare cantitate de deşeuri a fost colectată din Capitală. Totodată, a crescut şi suprafaţa gropilor de gunoi autorizate. Însă o bună parte dintre localităţile rurale rămîne fără servicii de salubrizare. 

Potrivit statisticilor, doar din Capitală au fost colectate 1,8 milioane de metri cubi de deşeuri în 2019, ceea ce reprezintă aproape 60 la sută din totalul deşeurilor colectate din mediul urban. În total, din oraşele şi municipiile din ţară au fost colectate 3,1 milioane de metri cubi de gunoi. Iar din localităţile rurale au fost strînse 385 de mii de metri cubi de deşeuri, transmite publika.md. 

Datele mai arată că peste 60 la sută dintre gunoi este aruncat de cetăţeni, iar 30 la sută este colectat de la agenţii economici. 6,8 la sută dintre deşeuri sînt aruncate pe străzi. 

Zilnic, utilajele de evacuare a deşeurilor din Capitală fac peste 140 de curse spre groapa de gunoi de la Ţînţăreni. 

"Groapa de gunoi de la Ţînţăreni are o capacitate de 44 de milioane de metri cubi şi, potrivit autorităţilor, ea este plină pe jumătate. Zilnic, camioanele descarcă aici 5.500 de de metri cubi de deşeuri", a menționat reporterul Publika TV, Augustina Badica. 

Totuşi, în perioada de urgenţă, cantitatea de deşeuri din Capitală a scăzut simţitor, deoarece activitatea agenţilor economici a fost sistată. Astfel, au scăzut şi veniturile Întreprinderii Regia Autosalubritate. 

"Volumul deşeurilor s-a micşorat cu circa nouă mii metri cubi, echivalent a 1,1 milioane de lei. Asta doar în luna aprilie, şi ultima săptămînă a lunii martie", a afirmat şeful adjunct la Î.M. Regia Autosalubritate, Grigore Roic. 

O altă problemă este că multe dintre localităţile din ţară nu beneficiază de servicii de salubritate. De exemplu, oamenii din satul Cigîrleni, raionul Ialoveni adună gunoaiele în curte şi, ulterior, le duc la o groapă de la marginea localităţii. 

- Căutăm transport şi îl ducem. - Şi costă scump? - Depinde. - Cam cît achitaţi? - 200 de lei. "Nu e autorizată groapa de gunoi, dar oricum este, se duce acolo, se păstrează într-o situaţie normală. Tractorul vine, o împinge de fiecare dată". 

Am încercat să discutăm despre această situaţie cu primarul satului Cigîrleni, însă acesta nu ne-a a răspuns la telefon. 

Anul trecut, 224 de localităţi au beneficiat de servicii de salubritate, dintre care 170 sînt din mediul rural.