Scumpiri record în octombrie

  • 14 nov. 2019, 8:26
  • 1 489

Produsele alimentare s-au scumpit, brusc, în luna octombrie. Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile pentru această categorie de produse au crescut cu 10,7 la sută, în valoare anuală, ceea ce reprezintă cel mai mare indicator din ultimii doi ani și jumătate. Experții explică această creștere prin reducerea producției locale și aprecierea leului. Ei atenționează că o astfel de evoluție afectează puternic pensionarii și oamenii nevoiași, deoarece ritmul de creștere a preșurilor îl depășește de două ori pe cel al indexării pensiilor din acest an.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cele mai mult s-au scumpit legumele. În luna octombrie, prețul cartofilor a crescut cu peste 17 la sută, față de luna septembrie. În același timp, roșiile s-au scumpit cu 28,5 la sută, castraveții - cu 18,9 la sută, iar ardeii - cu 7,8 la sută. Vânzătorii spun că se întâmplă din cauză că producția locală s-a epuizat.

Oamenii spun că au sperat că, după învestirea Guvernului Sandu, vor trăi mai bine, însă au avut parte de mai multe scumpiri.

Economistul Veaceslav Ioniță a declarat că scumpirile au fost provocate de reducerea capacității de producere a țării și de creșterea importurilor.

"În Republica Moldova, creditele de consum, creșterea consumului populației, cheltuielile neacoperite cu venitul, la ce s-a dus, oamenii s-au dus și au început a cumpăra bunuri, agenții economici aceste bunuri nu le produc, dar le importă și, la noi, în rezultat, crește consumul bazat pe credite. Aceasta duce la creșterea deficitului balanței comerciale, care la noi, timp de un an de zile, s-a înrăutățit cu 400 milioane de dolari. Aceasta duce la perturbații pe piața valutară și la deprecierea valutei. Această duce la creșterea prețurilor și la sărăcirea populației", a spus Veaceslav Ioniță.

Scumpirea din acest an reprezintă al doilea antirecord, după cel stabilit în 2015, când prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu 14,3 la sută, iar pensia - cu doar opt la sută. Pentru a-i proteja pe cetățeni de astfel de situații, este nevoie ca Guvernul să indexeze pensia de două ori pe an, consideră Veaceslav Ioniță.

"Penisa s-a indexat cu 5,3%, produsele alimentare au crescut cu 10%. Deci ai nevoie încă o dată să indexezi pensia exact pentru pensionari pentru a le crește capacitatea lor de plată cel puțin la nivelul anului trecut. Deci dacă la noi, de regulă, pensia se indexează mai mult decât prețurile produselor alimentare, noi în toată istoria aceasta am avut câțiva ani de zile, cinci ani de zile, când pensia a fost indexată mai puțin și ar fi nevoie de o indexare suplimentară, pentru a aduce veniturile populației, cel puțin, la nivelul anului trecut", a mai adăugat Veaceslav Ioniță.

Președintele țării, Igor Dodon, a elaborat un proiect de lege privind indexarea de două ori pe an a pensiilor, însă Guvernul Sandu a refuzat să sprijine această inițiativă.