Salariile medicilor moldoveni cresc cu 10%

  • 16 ian. 2020, 12:32
  • 3 415

Salariile medicilor moldoveni cresc cu 10%, dar rămîn în continuare, pentru multe categorii, sub media pe economie. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a găsit resurse ca să acopere o creștere de 10% a salariilor lucrătorilor medicali, în condițiile în care un specialist cu o experiență de peste 20 de ani dintr-o instituție republicană are un salariu de funcție de aproximativ 6.000 de lei (317 euro), iar un medic urgentist are un salariu de funcție de aproximativ 5.000 de lei (258 euro). Respectiv, majorarea de 10 la sută va fi, cu siguranță, incapabilă să oprească exodul medicilor. 

Proiectul de Hotărîre pentru majorarea salariilor medicilor a fost propus pentru dezbateri publice pe data de 8 ianuarie. Ministerul Sănătății susține că această acțiune de încadrează în obiectivul „6.19. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și motivare corespunzătoare a angajaților din sistemul de sănătate” din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. 

Întrucît vorbim de o majorare de doar 10 la sută puțin probabil că aceasta va contitui cu adevărat „o motivare corespunzătoare a angajaților din sistemul de sănătate”. Conform anexelor Hotărîrii de Guvern Nr.837 din 6 iulie 2016, majorarea va arăta în felul următor pentru diferite categorii de specialiști: 

Medic de familie cu vechime de pînă la 10 ani – 7.160 lei. 

Medic urgentist cu experiență mai mică de 10 ani – 5.720 lei și mai mare de 20 de ani – 6.880 de lei. 

Medic, profil chirurgical, endoscopiști, anesteziști-reanimatologi, nivel republican, pînă la 10 de ani experiență – 6.880 lei, nivel raional – 5.720 lei. 

Medici psihiatri, narcologi cu o experiență de pînă la 10 ani – 7.100 de lei. 

Alți medici specialiști, farmaciști, instituții republicane, experiență de pînă la 10 ani – 6.160 lei. 

În același timp, salariile directorilor de spitale, în funcție de mijloacele financiare acumulate ar putea varia de la 8.000 de lei, cel mai mic, pînă la 16.000 de lei pentru instituțiile care au acumulat mijloace financiare de peste 250 de milioane de lei.

Majorarea de 10 la sută vizează și lucrătorii medicali cu studii medii, dar și personalul auxiliar. În cazul în care va trece de Guvern, hotărîrea va intra în vigoare din luna aprilie. Pentru această majorare, Ministerul Sănătății a calculat că este nevoie suplimentar de 299 milioane de lei. „Cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a a proiectului, vor fi acoperite din contul și în limita mijloacelor contractate de către instituțiile medico-sanitare publice cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, precum și din alte surse de venit”, se menționează în Nota Informativă a documentului. 

Anul trecut, Guvernul a votat acordarea unor sporuri salariale pentru medicii care fac ture de noapte, însă nu toți lucrătorii medicali s-au bucurat de majorări, deși fostul ministru al Sănătății promitea surprize în acest sens. 

Într-un interviu pentru Sănătate INFO ministrul Viorica Dumbrăveanu spunea că nu va anula sporurile pentru munca de noapte, deși ar exista numeroase pretenții formulate de medici. 

„Încă nu renunțăm la această decizie, dar sînt multe adresări din partea medicilor cu experiență și a personalităților notorii, care vin cu obiecții față de acel mecanism de plată pentru turele de noapte. Le-am promis că vom discuta public problema. Mergînd prin instituțiile spitalicești, dintr-un raion în altul, mai rar am auzit aprecieri pentru această decizie. Majoritatea intervențiilor chirurgicale complexe sînt efectuate ziua. Majoritatea intervențiilor se fac ziua. Cei care muncesc ziua, mai rar pot lucra și noaptea din cauza epuizării, inclusiv fizice”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Vom menționa că medicilor li s-au promis majorări de salarii de 20 la sută încă din 2017, pe vremea ex-minstrei Ruxanda Glavan care a și schimbat regulamentul de salarizare a lucrătorilor medicali. Nu au existat documente confirmative că salariile chiar au crescut pînă la nivelul promis. În 2018 ex-ministra Sănătății, Svetlana Cebotari, anunța o majorare de salarii în urma indexării de aproximativ 3 la sută, ceea ce a generat nemulțumiri și critici printre lucrătorii medicali. Pentru mulți medici, salvarea o reprezintă cumularea funcțiilor, ceea ce îi ajută să adune mai mult față de ceea ce prevede salariul de funcție. 

Guvernele tărăgănează de zeci de ani identificarea unei soluții reale pentru salarizarea lucrătorilor medicali, operînd majorări ocazionale nesemnificative. Sistemul medical moldovenesc a devenit și mai fragil și neatractiv după ce autoritățile române au majorat salariile medicilor semnificativ. Un singur exemplu - un medic rezident, anul 1, ridică un salariu brut de 1.100 de euro. În Republica Moldova însă lucrurile nu evoluează. Inclusiv unii doctori acuză autoritățile că sînt complice la mita care are loc în sistemul sănătății, acesta fiind un motiv pentru care nu există dorință de a face regulă în acest domeniu. 

Amintim că, pentru anul 2019, salariul mediu lunar pe economie a fost stabilit la nivel de 6.975 lei, iar pentru anul curent va constitui 7.953 lei.