Vești bune pe timp de pandemie pentru sectorul HORECA. Trei proiecte ale Comitetului sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante (CSFPCHR) vor avea finanțare de la bugetul de stat. Selectarea proiectelor a avut loc în cadrul unui concurs, care s-a încheiat recent.
Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS” și vicepreședintă a Comitetului sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante, a relevat că e vorba de proiectele „Diagnosticul forței de muncă și perspectivele evoluției ocupațiilor angajaților în sectorul comerț interior (alimentație publică)”, „Formarea competențelor profesionale ale viitorilor bucătari și ale cadrelor didactice din instituțiile de învățământ profesional-tehnic din sector – II”, „Dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – „FOR competent”.
Primul proiect are drept scop de a stabili o platformă de dialog dintre mediul de afaceri, autoritățile publice centrale și locale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, mediat de CSFPCHR, privind racordarea formării profesionale la cerințele pieței muncii în sectorul comerț interior. Totodată, impactul scontat al proiectului constă în capacitarea CSFPCHR în stabilirea parteneriatelor și dotarea cu instrumente de implicare în procesul decizional: baza de date, diagnosticul, lista meseriilor în perspectiva anului 2025.
Impactul scontat de lungă durată se axează pe contribuția la includerea organică a sectorului în programele de dezvoltare durabilă, consolidarea capacităţilor, sporirea responsabilităţii sociale şi a competitivităţii angajaților din sectorul comerț, sporirea calităţii serviciilor comerciale și reducerea diferenţei dintre nivelul satisfacerii nevoilor populaţiei rurale şi urbane. Aceste activități vin să susțină Strategia de comunicare pe termen mediu a Comitetului sectorial pentru formarea profesională în comerț, hoteluri şi restaurante.
Obiective pe termen mediu
Cel de-al doilea proiect are drept obiectiv de a promova meseriile de bucătar, cofetar, brutar, ospătar și de a încuraja tinerii bucătari să se angajeze în câmpul muncii, de a iniția un dialog între școală și agenții economici din branșă, de a disemina bunele practici în rândul elevilor de la școlile profesionale și al agenților economici, de a consolida capacitățile bucătarilor pro-fesioniști și ale cadrelor didactice care pregătesc viitori specialiști în domeniul comerț, hoteluri și restaurante, de a promova bucătăria națională și internațională.
Activitățile din cadrul proiectului „Dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – FOR competent” vor contribui la consolidarea relațiilor internaționale cu comitete sectoriale și instituții de învățământ din regiune, prioritate stabilită de membrii Comitetului sectorial pentru schimb de bune practici și modernizare a formării profesionale inițiale și continue.
Potrivit Valentinei Chiriac, scopul Comitetului sectorial este de a acorda suport în domeniul formării specialiștilor, pentru a echilibra cererea și oferta de resurse umane pe piața muncii, în conformitate cu cerințele actuale, precum și de a participa la elaborarea și revizuirea standardelor ocupaționale și de a înainta propuneri privind revizuirea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova.
Vești bune pe timp de pandemie pentru sectorul HORECA. Trei proiecte ale Comitetului sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante (CSFPCHR) vor avea finanțare de la bugetul de stat. Selectarea proiectelor a avut loc în cadrul unui concurs, care s-a încheiat recent.
Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS” și vicepreședintă a Comitetului sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante, a relevat că e vorba de proiectele „Diagnosticul forței de muncă și perspectivele evoluției ocupațiilor angajaților în sectorul comerț interior (alimentație publică)”, „Formarea competențelor profesionale ale viitorilor bucătari și ale cadrelor didactice din instituțiile de învățământ profesional-tehnic din sector – II”, „Dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – „FOR competent”.
Primul proiect are drept scop de a stabili o platformă de dialog dintre mediul de afaceri, autoritățile publice centrale și locale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, mediat de CSFPCHR, privind racordarea formării profesionale la cerințele pieței muncii în sectorul comerț interior. Totodată, impactul scontat al proiectului constă în capacitarea CSFPCHR în stabilirea parteneriatelor și dotarea cu instrumente de implicare în procesul decizional: baza de date, diagnosticul, lista meseriilor în perspectiva anului 2025.
Impactul scontat de lungă durată se axează pe contribuția la includerea organică a sectorului în programele de dezvoltare durabilă, consolidarea capacităţilor, sporirea responsabilităţii sociale şi a competitivităţii angajaților din sectorul comerț, sporirea calităţii serviciilor comerciale și reducerea diferenţei dintre nivelul satisfacerii nevoilor populaţiei rurale şi urbane. Aceste activități vin să susțină Strategia de comunicare pe termen mediu a Comitetului sectorial pentru formarea profesională în comerț, hoteluri şi restaurante.
Obiective pe termen mediu
Cel de-al doilea proiect are drept obiectiv de a promova meseriile de bucătar, cofetar, brutar, ospătar și de a încuraja tinerii bucătari să se angajeze în câmpul muncii, de a iniția un dialog între școală și agenții economici din branșă, de a disemina bunele practici în rândul elevilor de la școlile profesionale și al agenților economici, de a consolida capacitățile bucătarilor pro-fesioniști și ale cadrelor didactice care pregătesc viitori specialiști în domeniul comerț, hoteluri și restaurante, de a promova bucătăria națională și internațională.
Activitățile din cadrul proiectului „Dezvoltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – FOR competent” vor contribui la consolidarea relațiilor internaționale cu comitete sectoriale și instituții de învățământ din regiune, prioritate stabilită de membrii Comitetului sectorial pentru schimb de bune practici și modernizare a formării profesionale inițiale și continue.
Potrivit Valentinei Chiriac, scopul Comitetului sectorial este de a acorda suport în domeniul formării specialiștilor, pentru a echilibra cererea și oferta de resurse umane pe piața muncii, în conformitate cu cerințele actuale, precum și de a participa la elaborarea și revizuirea standardelor ocupaționale și de a înainta propuneri privind revizuirea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova.