Proiecte de formare profesională, finanțate de la bugetul de stat

  • 14 mai 2020, 11:30
  • 594

Vești bune pe timp de pandemie pentru sectorul HORECA. Trei pro­iecte ale Comitetului sectorial pen­tru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante (CSFPCHR) vor avea finanțare de la bugetul de stat. Selectarea proiectelor a avut loc în cadrul unui concurs, care s-a încheiat recent.

Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Con­sum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS” și vicepreședintă a Comitetului sectorial pen­tru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante, a relevat că e vorba de pro­iectele „Diagnosticul forței de muncă și per­spectivele evoluției ocupațiilor angajaților în sectorul comerț interior (alimentație publică)”, „Formarea competențelor profe­sionale ale viitorilor bucătari și ale cadre­lor didactice din instituțiile de învățământ profesional-tehnic din sector – II”, „Dez­voltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – „FOR competent”.

Primul proiect are drept scop de a sta­bili o platformă de dialog dintre mediul de afaceri, autoritățile publice centrale și locale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, mediat de CSFPCHR, privind ra­cordarea formării profesionale la cerințele pieței muncii în sectorul comerț interior. Totodată, impactul scontat al proiectului constă în capacitarea CSFPCHR în stabi­lirea parteneriatelor și dotarea cu instru­mente de implicare în procesul decizional: baza de date, diagnosticul, lista meseriilor în perspectiva anului 2025.

Impactul scontat de lungă durată se axează pe contribuția la includerea orga­nică a sectorului în programele de dezvol­tare durabilă, consolidarea capacităţilor, sporirea responsabilităţii sociale şi a com­petitivităţii angajaților din sectorul comerț, sporirea calităţii serviciilor comerciale și reducerea diferenţei dintre nivelul satisfa­cerii nevoilor populaţiei rurale şi urbane. Aceste activități vin să susțină Strategia de comunicare pe termen mediu a Comitetu­lui sectorial pentru formarea profesională în comerț, hoteluri şi restaurante.

Obiective pe termen mediu

Cel de-al doilea proiect are drept obiec­tiv de a promova meseriile de bucătar, co­fetar, brutar, ospătar și de a încuraja tinerii bucătari să se angajeze în câmpul muncii, de a iniția un dialog între școală și agenții economici din branșă, de a disemina bu­nele practici în rândul elevilor de la școlile profesionale și al agenților economici, de a consolida capacitățile bucătarilor pro-fesioniști și ale cadrelor didactice care pregătesc viitori specialiști în domeniul comerț, hoteluri și restaurante, de a pro­mova bucătăria națională și internațională.

Activitățile din cadrul proiectului „Dez­voltarea competențelor profesionale ale resurselor umane din comerț, hoteluri și restaurante prin alianțe sectoriale – FOR competent” vor contribui la consolidarea relațiilor internaționale cu comitete secto­riale și instituții de învățământ din regiune, prioritate stabilită de membrii Comitetului sectorial pentru schimb de bune practici și modernizare a formării profesionale inițiale și continue.

Potrivit Valentinei Chiriac, scopul Comi­tetului sectorial este de a acorda suport în domeniul formării specialiștilor, pentru a echilibra cererea și oferta de resurse umane pe piața muncii, în conformitate cu cerințele actuale, precum și de a partici­pa la elaborarea și revizuirea standardelor ocupaționale și de a înainta propuneri pri­vind revizuirea Clasificatorului Ocupațiilor din Republica Moldova.