Peste 2.300 de persoane au achitat electronic poliţa de asigurare

  • 20 apr. 2020, 12:51
  • 442

Peste 2.300 de persoane au achitat, în perioada 1-16 aprilie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă prin Serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay.

Potrivit autorităţilor, această cifră este de şapte ori mai mare faţă de perioada similară a anului 2019. Totodată, unele persoane au achitat prima de asigurare prin transfer bancar, iar procesarea acestor plăţi durează până la trei zile, transmite Știri.md cu referire la Tvr.md.

În prezent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină spune că procesează declaraţiile pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2020 de către cetăţenii care se întorc în ţară atât pe cale terestră, cât şi aeriană. 

Procesarea este efectuată în mod manual. Ulterior, datele se verifică în Sistemul informaţional automatizat ”Asigurarea Obligatorie de Asistenţă Medicală” pentru a depista persoanele care nu şi-au onorat obligaţia de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, scrie bizlaw.md.

Cetăţenii care nu şi-au onorat obligaţia de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală vor primi o notificare de la CNAM pentru a efectua achitarea. Ulterior, în cazul în care aceştia nu vor achita prima de asigurare, va putea fi dispusă încasarea silită a primelor şi, după caz, a penalităţilor aferente, în procedura judiciară.

Amintim că cetăţenii Republicii Moldova şi străinii cu permis de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, care intră în ţară începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgenţă, sunt obligaţi să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în conformitate cu Dispoziţia nr. 10 din 31 martie 2020 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. 

Aceştia pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, disponibil atât online, cât şi la oficiile poştale sau terminalele de plată din ţară.